Hoppa till huvudinnehåll

Malin Wilén flyttade till Sverige för att utvecklas: ”Handbollskulturen är mycket starkare än i Finland”

Efter flera säsonger i Helsingfors IFK prövar Malin Wilén nu sina vingar i Allsvenskan. Hon upplever att hon har goda förutsättningar att göra framsteg i HF Kärra.

Inom finländsk handboll talar man ofta om att landslagen skulle må bra av att allt fler spelare skulle flytta till utländska klubbar.

Åtminstone Malin Wilén bekräftar tesen om att ett miljöbyte kan göra gott.

– Här möter man nya lag och nya spelare hela tiden. Handbollskulturen är mycket starkare än hemma i Finland. Det är avsevärt fler lag och spelare. Man blir påverkad av miljön och det är inspirerande, säger hon till Yle Sporten strax före ett träningspass med HF Kärra.

Malin Wilén, Kärra HF
Malin Wilén drömmar om speltid i landslaget. Malin Wilén, Kärra HF Bild: Christian Vuojärvi handboll,Kärra HF,malin wilén

En utmaning att hitta en lämplig klubb

Det är naturligtvis inte så att en finländsk spelare kan välja och vraka mellan olika erbjudanden från utländska klubbar. Wilén tog själv kontakt med flera klubbar efter att det blev klart att hon kommer att studera vid Göteborgs Universitet.

– Det är alltid en utmaning att hitta en klubb man passar i. Det beror ju mycket på ens förutsättningar och ambitioner och vad klubben har för ambitioner. Omöjligt är det inte. Jag tycker att fler ska åka och testa vingarna.

– Jag var i kontakt med några Göteborgsklubbar och sedan fastnade jag och Kärra för varandra. Våra ambitioner matchade.

Allsvenskan = Elithandboll

Kärra HF håller till i Allsvenskan – den näst högsta nivån i Sverige. Det handlar absolut inte om ett steg bakåt för Malin Wilén. Trots att att hennes moderklubb Helsingfors IFK hör till damhandbollens dominanter i Finland.

– Allsvenskan håller bra nivå. Man brukar säga att det handlar om elithandboll. Just nu är det svårt att se var lagen står och hur serien kommer att se ut. Det blir tuffa matcher och utmaningar, säger hon.

Malin Wilén, Kärra HF
Kärra HF gjorde comeback till Allsvenskan i höst. Malin Wilén, Kärra HF Bild: Christian Vuojärvi handboll,Kärra HF,malin wilén

Inledningen på säsongen har gått hyfsat för Kärra HF. Efter tre omgångar ligger laget på sjätte plats i tabellen efter en seger, en oavgjord och en förlust.

Malin Wilén har gjort fyra mål i de här tre drabbningarna.

Friidrottsbakgrunden ingen belastning

Wilén har en bakgrund som friidrottare och handbollen kom på allvar in i bilden först då hon var tonåring. Det upplever hon ändå inte som ett stort handikapp.

– Jag slutade med friidrotten då jag var 18 år. Nu är jag 22. Det är inte så hemskt många år som jag har satsat på handbollen. Men jag tror att friidrotten har gett mig en bra grund att stå på, säger hon och påpekar att hon trots allt spelat handboll i ungefär tio år.

– Det blev handboll för mig för att det är en lagidrott. Jag tycker om lagkänslan. Speciellt här i Kärra HF är den helt fantastisk.

Drömmar om landslaget och SHE

Malin Wilén sticker inte under stol med att en av hennes drömmar är att spela i den svenska elitserien, SHE.

Under försäsongen fick hon känna på vad SHE-klubbarna går för då Kärra HF mötte Önnered. Kärra förlorade med 18-28 men matchen gav mersmak.

– Det var utmanande och lärorikt. Tempot var högre och det var mer fysiskt. Men omöjligt var det absolut inte.

Ifall säsongen i Sverige innebär det lyft hon hoppas på är det mycket möjligt att en av hennes stora drömmar förverkligas. Drömmen om att få spela i det finländska landslaget.

Malin Wilén, Kärra HF

Ålder: 22

Studerar: Idrott & hälsopromotion vid Arcada. Gör sista kurserna på distans. Förra året utbytesstudent vid Göteborgs Universitet.

Förebild: Norska landslagsspelaren Camilla Herrem.

Bästa idrottsminnet: FM-gulden med både Helsingfors IFK:s damlag och A-juniorer våren 2014. Men även många fina inom friidrotten.

Favoritfilm: Såg senast Björn Borg-filmen, väldigt bra!

Favoritmusik: Pop och svensk musik

Läs också

Nyligen publicerat - Sport