Hoppa till huvudinnehåll

Nervositet i luften – frisk Romar går för OS-medalj

Andreas Romar i Wengen i januari 2017.
Andreas Romar har äntligen fått träna ordentligt inför säsongen. Andreas Romar i Wengen i januari 2017. Bild: All Over Press Andreas Romar

Andreas Romar ser fram emot den alpina säsongen med spänd förväntan. Efter alla skadeproblem har han äntligen efter många år haft möjlighet att göra en full satsning på träningen under sommaren och hösten.

– Det känns nervöst. Tidigare hade man inte så stora förväntningar även om man hoppades på resultat. Nu har man förväntningar och nervositeten kommer lite fram. Det är spännande och jag är ivrig på att starta säsongen, berättar Romar för Yle Sporten.

Romars världscupsäsong inleds med super-G och störtlopp i Beaver Creek i början av december. Under säsongen vill han återvända till den nivån han hade för fyra år sedan.

– Det är mitt första mål och sedan vill jag lyfta därifrån. Först vill jag vara i topp-15 i varje tävling och sedan ta pallplaceringar efter det.

Skrällpotential med högt startnummer

Romars stora utmaning under början av säsongen är hans höga startnummer. Under de skadedrabbade säsongerna samlade han ihop endast få rankingpoäng.

Andreas Romar inför säsongen 2017-2018.
Andreas Romars säsong börjar på allvar i december. Andreas Romar inför säsongen 2017-2018. Bild: All Over Press Andreas Romar

Romar tror ändå inte de höga startnumren kommer att hindra honom från att göra goda resultat.

– De första tävlingarna i Lake Louise, Beaver Creek och Val Gardena är allihop tävlingar som man har åkt tidigare bra på med stora startnummer.

– I tiderna var Carlo Janka tvåa i Lake Louise med startnummer 65 – i Val Gardena har Rok Perko och Steven Nyman varit etta och tvåa med startnummer över femtio.

Håller fast vid målsättningen – OS-medalj i PyeongChang

Romar håller inte tillbaka när OS i febuari kommer på tal.

– Efter min senaste skada har OS och medalj där varit mitt mål. Det har inte ändrat under vägen.

För att OS-medaljen ska kännas möjlig måste resultaten i världscupen stärka självförtroendet.

– Man behöver topp-15 resultat i fartgrenarna och en bra säsong i kombin. Kombin är troligen den gren där man har mest möjligheter i OS.

– Samtidigt har jag två andra grenar, super-G och störtlopp, där jag har åkt bra tidigare år. Med ett bra åk och lite tur är allt möjligt.

Ishockeyträningar på sommaren

Romar känner att fysiken är i avsevärt mycket bättre skick nu än tidigare. För att få fram lyckade tävlingsprestationer krävs att också andra pusselbitar faller på plats.

– Mest självförtroendet och att få hela paketet att fungera tillsammans. Fysiken är på den nivån att jag kan klara mig. Materialet fungerar, det har jag gjort resultat med – med sämre fysik än vad jag har nu.

Andreas Romar lyckades utmärkt i alpina VM för fyra år sedan.
Andreas Romar har nått sina bästa stortävlingsresultat i kombinerat med en fjärde plats i VM-2013 som största merit. Andreas Romar lyckades utmärkt i alpina VM för fyra år sedan. Bild: All Over Press Andreas Romar

Under sommarträningen kompletterade Romar sin fysikträning med lite alternativa metoder.

– Jag har kört en del på is med ett gäng ishockeyspelare. Jag har försökt hitta en del balans och skicklighetsträning där.

Under hösten har Romar fått göra massvis med träningsåk tillsammans med de tyska och franska landslagen. Resultaten i träningstävlingarna har varit hoppinvgivande.

Med tanke på samlandet av rankingpoäng kan det möjligtvis bli aktuellt med någon enstaka tävling i Europacupen, även om Romar inte gillar de enklare backarna på den lägre nivån.

– Vi går dag för dag. Vi börjar i Lake Louise och så ser vi vart vägen leder.