Hoppa till huvudinnehåll

Oljudet i Karis skolkvarter blev för mycket - invånare väljer att flytta

Tydliga däckspår på gata.
Hjulspåren syns tydligt på Nabogatan i Karis. Tydliga däckspår på gata. Bild: Nicole Hjelt / Yle trafik,däck (fordon),Karis,asfalt,nabogatan

I Karis har invånare i skolkvarteret vid Karis svenska högstadium i flera års tid varit frustrerade över att de upplever buller och oljud från gatan.

Oljudet tros bland annat uppstå då ungdomar kör med trimmade mopeder runt kvarteret.

- Somliga kör med upp till 60 kilometer i timmen i korsningen med full gas på, berättar en av invånarna i området om korsningen mellan Bulevarden och Torggatan.

Det är tidig förmiddag och lugnt i trafiken, men tydliga hjulspår vittnar om kraftiga inbromsningar, rivstarter och en vinglig körstil.

Stora förhoppningar på Karis

Invånarna har vänt sig till flera instanser, bland annat tekniska nämnden i Raseborg. Nämnden har nu gått med på att ta till några åtgärder för att trafiken ska hållas lugn, främst med tanke på serviceboendet Villa Anemone.

Vi hade bara positiva upplevelser av Karis från tidigare från kurser och via vänner. Men allt har grusats fullständigt på grund av trafikterrorn här.

Yle Västnyland har träffat en av invånarna i kvarteret som fått nog och bestämt sig för att flytta efter att ha lidit av bullret i flera år. De flyttade ursprungligen till Raseborg från Esbo för fyra år sedan.

- Vi hade bara positiva upplevelser av Karis från tidigare från kurser och via vänner. Men allt har grusats fullständigt på grund av trafikterrorn här. Allt gick i spillror, berättar han om problemet med oljud från gatan.

"De tar ingen hänsyn till andra"

Han och hans fru delade en tomt med dottern och dottersonen. De hade sett fram emot att få bo nära varandra och kunna ställa upp som hus- och barnvakt då det behövdes.

Livlig trafik i kvarteret satte ändå käppar i hjulet. Han vittnar om högljudda mopeder och bilar som cirklar runt i kvarteret in på småtimmarna.

Mopeder som står parkerade.
Många kör moped till den intilliggande högstadieskolan. Mopeder som står parkerade. Bild: Nicole Hjelt / Yle mopeder,däck (fordon),hjul

- De tar ingen hänsyn till andra, säger han.

Han är även noggrann med att poängtera att det finns många som kör ordentligt, men att det är de som kör omkring med trimmade mopeder som ställer till det för andra.

Påverkade hälsan

Dotterns och dottersonens hälsa blev så lidande efter en tid i huset att de till sist valde att flytta till en annan stad.

- Vi lade ytterligare isolering inifrån, mot golvet och mot taket, och extra glas på fönstren. Inget hjälpte, berättar han.

En mans knäppta händer vilar på ett bord.
I två år har invånaren försökt sälja tomten. En mans knäppta händer vilar på ett bord. Bild: Nicole Hjelt / Yle händerna,män

Nu har han och frun också valt att flytta men tomten har visat sig vara svårsåld. I två år har de hoppats på att hitta köpare men känner samtidigt att de för de framtida ägarnas skull måste råda bot på oljudet.

Nabogatan stängs för nattrafik

Invånarna har bland annat vänt sig till politikerna i staden och har nu fått gehör i tekniska nämnden.

Nämnden beslöt på sitt möte den 26 september att Nabogatan avstängs för motortrafik mellan klockan 22.00 och 06.00.

Ordförande i nämnden Werner Orre (SFP) berättar att de främst upplever att det är viktigt att de boende på serviceboendet Villa Anemone får lugn och ro under natten.

Ett hus i Karis som är äldreserviceboendet Villa Anemone i Karis.
Nämnden anser det viktigt att de som bor på Villa Anemone får sova lugnt under natten. Ett hus i Karis som är äldreserviceboendet Villa Anemone i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle villa anemone

Dessutom ska det tillkomma två nya förhöjda övergångsställen vid Bulevarden och vid Nabogatan kommer det att införas väjningsplikt mot Köpmansgatan.

De övriga förslagen valde nämnden att stryka.

De förslagen var att störande kvällstrafik förbjuda trafik med motordrivet fordon vid samma klockslag också vid Torggatan mellan Södra Ågatan och Nabogatan, vid Bulevarden mellan Dalgatan och Torggatan och vid Nabogatan mellan Köpmansgatan och Torggatan.

“Begränsningar leder till död stad”

Orre säger att orsaken att man inte vill begränsa nattrafiken ytterligare är att det är ett område där man uppmuntrar till aktivitet.

- Där finns parker och nya lekparker, det är tänkt att folk ska röra sig där.

Korsningen av Bulevarden och Torggatan i Karis.
Området är inte lämpligt för att förbjuda nattrafik anser tekniska nämnden. Korsningen av Bulevarden och Torggatan i Karis. Bild: Nicole Hjelt / Yle Karis,korsningar (plats),Övergångsställe,trafik,karis svenska högstadium

En lekpark drar i och för sig kanske inte så mycket folk under småtimmarna, men Orre menar att det vore hämmande att stänga av trafiken i området.

- Om vi går in att begränsa motortrafik nattetid där det inte är så mycket bebyggelse så kommer vi ganska snabbt att ha en död stad, förutspår han.

Lugnare på landet

Raseborg har uttryckt en önskan att locka fler barnfamiljer till staden. I det här fallet valde en barnfamilj att flytta ifrån staden till följd av bullret. Det medger Orre att är tråkigt.

Werner Orre
Werner Orre tycker att en lösning skulle vara att finna en tystare tomt på landet. Werner Orre Bild: Yle/Christoffer Westerlund werner orre,Ekenäs

- Det låter lite märkligt om man tycker att det är så mycket buller i de här områdena att man är tvungen att flytta. Det är beklagligt om det är på det sättet, säger han.

Orre tycker att en bättre lösning än att lämna staden skulle vara att söka sig till en lugnare del av Raseborg.

- Det säger sig självt om jag väljer att köpa en lägenhet vid torget i Ekenäs är det betydligt mera liv och rörelse än om jag bosätter mig i Bromarv eller Langansböle, säger han.

Råder att kontakta polisen

Den invånare Yle Västnyland har talat med säger sig ha upplevt hög musik och oljud fram till fyra på morgonen under veckoslut.

Det ska inte förekomma om det inte är frågan om ett specialevenemang tycker Orre. Hans råd är att kontakta polisen.

- Det finns en ordningsmakt som är till för det här. Om det är något som är så störande så gäller det att kontakta polisen. Om de konstaterar att det verkligen är störande kan de ingripa, säger han.

Har försökt involvera polisen

Invånaren i skolkvarteret upplever ändå att hans försök att involvera polisen varit förgäves.

- Vi har skrivit till högsta polischefen och varit till Esbopolisen, berättar han.

Han upplever att det inte har lett någonvart.

- De vet om problemet men har för lite resurser. Då står vi där och ingenting görs, suckar han.

Han har även valt att vända sig till andra som kunde vara till hjälp.

- Vi har talat med ännu högre instanser, skrivit till olika stadsdirektörer, inblandat politikerna och riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP), berättar han.

Han har också skrivit till inrikesministeriet och kommunikationsministeriet.

- Vi har gett förslag så som civila polisbilar och annat som skulle hjälpa, men ingen har gjort något, säger han.

Sten genom fönstret

Han berättar att han även försökt ta saken i egna händer och prata med dem som för oljud.

- Jag har talat med några som är förståndiga och andra säger att det är polisens sak och lyssnar inte alls, förklarar han.

Mannen berättar att grannen talade med en av förarna för fyra år sedan.

- Under natten kastade de sedan en sten genom hans fönster.

“Drastiska åtgärder behövs”

Han har även varit i kontakt med Karis svenska högstadium gällande elever som för mycket ljud med sina mopeder.

- Vi har talat med båda rektorerna och hörde att det finns en skolpolis som vi pratade med. I går på eftermiddagen var det ett helvete här igen, säger han.

Han är visserligen glad att man valt att göra några förändringar, men ändå skeptiskt till att de kommer att någon praktisk betydelse.

- Jag hoppas att det kommer att lugna sig men jag har mina dubier. Jag är pessimistisk, säger han.

Han upplever att trafikbegränsningarna inte är tillräckliga för att råda bot på problemet.

- Kanske det hjälper lite men jag har ingen tillit för så små åtgärder. Det behövs mycket mer drastiska åtgärder. Framför allt måste polisen ingripa ordentligt en gång, förklarar han.

Rättelse 15.10.2017 kl.18.33: Ordet rivstarter har lagts till i artikeln.

Läs också