Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

Anna-Carolina Ojaharju med ormar i händerna.
Anna-Carolina Ojaharju och två av familjens majsormar. Anna-Carolina Ojaharju med ormar i händerna. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Anna-Carolina Ojaharju

Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

Kärleken till djur har alltid varit stor. Och när inte föräldrarna ville ha djur såg Anna-Carolina Ojaharju till att skaffa dem själv när hon var liten.

- Jag tog hem igelkottar då jag var liten för mina föräldrar tyckte inte om djur, så jag fick försöka med spindlar och annat som jag kunde hitta. Och när jag flyttade hemifrån bestämde jag mig för att skaffa precis vad jag ville ha, säger Ojaharju.

I dag bor en hund, en iguana, en borneo-pytonorm, en mexican king snake och några majsormar hemma hos Ojaharju. Många av djuren har kommit till Ojaharju från tidigare ägare som inte längre haft möjlighet att ta hand om dem.

- Det här har nästan blivit som ett räddningshem, säger Ojaharju.

Två majsormar.
Ormtrassel. Om ormarna rymmer brukar Anna-Carolinas man säga att hon får fånga ormarna innan han kommer hem. Två majsormar. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Majsormar

Plats för fler

I familjens vardagsrum finns flera terrarier där det bor fyra ormar. Egentligen är de fem, men en hane är utlånad i hopp om förökning.

Längs väggarna finns bräder att klättra på och i fönstret hänger en värmelampa. De används sedan några veckor tillbaka av nykomlingen, iguanan Igge som vägrar att bo i terrariet.

- Det var många långa nätter på nätet för att kolla hur varmt de ska ha och hur de ska skötas för jag visste inget om iguana innan, säger Ojaharju om förberedelserna.

Finns det plats för fler djur här?

- Vi brukar ha en veckas diskussion med gubben där han säger nej och jag säger ja. Nyligen har jag flyttat en hylla och det finns plats för ett terrarium till, så om det är ett djur som jag vet att jag har kapacitet att sköta så säger jag ja.

Iguanan Igge tittar ut genom fönstret.
I fönstret under värmelampan och över värmeelementet trivs iguanan Igge som gärna kollar på livet utanför. Iguanan Igge tittar ut genom fönstret. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Iguana Igge

Terapiorm för sonen

För familjens minsting har djuren också en pedagogisk funktion. Ska man hantera en borneo-pytonorm får man lära sig att hantera sina känslor.

Tidigare satt pojken och ormen i soffan tillsammans och tittade på Pikku Kakkonen, men eftersom ormen nu är större och kraftigare och gärna vill vara runt halsen går det inte längre.― Ormägaren Anna-Carolina Ojaharju

- Minsta pojken är vild och har ADHD-diagnos. Han vet att han måste vara lugn för att hantera den, säger Ojaharju.

Även om ormarna söker sig till värme och trivs i famnen är Ojaharju försiktig då barnen hanterar dem.

- Tidigare satt de i soffan tillsammans och tittade på Pikku Kakkonen, men eftersom ormen nu är större och kraftigare och gärna vill vara runt halsen går det inte längre. Man måste komma ihåg att det är vilda djur och behandla dem därefter, säger Ojaharju.

Drömmen om ett pensionat

Eftersom djuren kommer till Ojaharju mer eller mindre oplanerat är det svårt att planera för framtida husdjur. Men en dröm har ändå Anna-Carolina Ojaharju.

- Sen då jag blir en gammal mommo och alla har flyttat hemifrån så då ska jag ha en stor tigerpyton, en fyra meters orm. Då jag inte har barn eller en 50-kilos hund, säger Ojaharju.

Det finns en stor dröm om att jobba enbart med att ta emot hemlösa djur, men den ekonomiska realiteten gör det omöjligt.

- Det som jag kunde tänka mig är ett djurhotell som tar hand om djur medan ägarna är bortresta. Men det har jag inte planerat desto mera, säger Ojaharju.

Anna-Carolina Ojaharju med hunden Nitro.
Hunden Nitro är familjens enda fyrbenta djur. Anna-Carolina Ojaharju med hunden Nitro. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Anna-Carolina Ojaharju