Hoppa till huvudinnehåll

Anhängarkorten överlämnades till ministeriet - nu är Blå framtid ett steg närmare att bli ett parti

Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara håller plastlådor med Blå framtids anhängarkort.
Blå framtids Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara överlämnade Blå framtids anhängarkort till Justitieministeriet. Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara håller plastlådor med Blå framtids anhängarkort. Bild: Lehtikuva Blå framtid,Sampo Terho,Tiina Elovaara,Matti Torvinen,Anhängarkort

Blå framtid är ett steg närmare att bli ett registrerat parti. På måndagen överlämnades drygt 5 300 anhängarkort till Justitieministeriet för granskning.

Europa- och kulturminister Sampo Terho, en av förgrundsgestalterna i Blå framtid, räknar med att processen med att registrera partiet ska ta mellan en och två månader.

- Samtidigt fortsätter vi att bygga upp vår partiorganisation. Ungefär hälften av kretsorganisationerna har redan grundats och tanken är att också resten grundas i år.

- Om tidtabellen håller kommer Blå framtid att ha en fungerande riksomfattande organisation före utgången av året, säger Terho.

Sannfinländarnas splittring upprinnelse till partiprojektet

Gruppen Blå framtid bildades i somras efter att Jussi Halla-aho valts till ordförande för Sannfinländarna.

Efter att det blev klart att regeringskollegerna Samlingspartiet och Centern inte ville samarbeta med Halla-ahos sannfinländare, meddelade en majoritet av riksdagsgruppen att man bildar en ny riksdagsgrupp som fortsätter i regeringen. I gruppen ingick samtliga fem ministrar.

Att bilda ett nytt parti visade sig ändå inte gå i en handvändning.

Minimalt stöd i mätningar

I opinionsmätningarna har stödet för Blå framtid varit minimalt och insamlandet av de 5 000 anhängarkort som krävs för att registrera ett parti har dragit ut på tiden.

Riksdagsledamoten Tiina Elovaara ser ändå med tillförsikt på framtiden.

- Även om man förhållit sig till oss med en viss skepsis, så tror jag vi att har möjligheter att göra vad som helst, säger Elovaara.

Läs mera:

Professor om Blå framtid: Utmanande att hitta en nisch för det nya partiet

Det blir utmanande för Blå framtid att hitta en egen nisch i den finländska politiken, anser partiforskaren och professorn i statslära vid Helsingfors universitet Jan Sundberg.