Hoppa till huvudinnehåll

Anna Holmlund: "På julafton ska jag kunna gå"

Charlotte Kalla och Anna Holmlund.
Charlotte Kalla och Anna Holmlund. Charlotte Kalla och Anna Holmlund. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Anna Holmlund

I slutet december förra året kraschade svenskan Anna Holmlund på träning i Italien och skadade sig allvarligt. Den forna skicrosstjärnan har ett nytt mål. "På julafton ska jag kunna gå", säger hon i ett reportage i Dagens Nyheter.

Den forna skicrosstjärnan har ett nytt mål. I slutet december förra året kraschade Anna Holmlund på träning i Italien och skadade sig allvarligt.

Sedan dess har hon flyttat hem till Sundsvall, till en ny lägenhet nära Södra Berget där hon började åka skidor som ung.

Där vill hon åka skidor igen.

– Det är därför jag tränar som jag gör, för att kunna åka skidor, säger hon till tidningen.

Invigde bana

I lördags gjorde Holmlund sitt första officiella framträdande efter kraschen. Hon var med och invigde en handikappanpassad skidanläggning i Alnö tillsammans med längdstjärnan Charlotte Kalla.

– Anna, du är en fajter. Din kämpaglöd att komma tillbaka efter olyckan ger oss perspektiv på livet. Din vilja och inställning gör starkt intryck på mig, sade Kalla i invigningstalet och fortsatte:

Anna Holmlund invigde en rullskidbana hos Alnö SK.
Massor med människor såg Holmlund inviga rullskidsbanan tillsammans med Charlotte Kalla. Anna Holmlund invigde en rullskidbana hos Alnö SK. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Anna Holmlund

– Låt din glöd bli en inspiration för oss alla framåt. Ingenting är för givet och livet blir vad man gör det till, både i med- och motgång.

Återhämtningen efter den svåra hjärnskadan går framåt och förutsättningarna har blivit bättre. Hennes föräldrar har gått en byråkratisk kamp för att deras dotter ska få en bättre tillvaro.

Även där har det skett framsteg.

– Vi är jätteglada att Försäkringskassan vill ge Anna mer tid med assistenter. Det känns fantastiskt. Anna behöver ha två personer hos sig när hon är vaken och om vi pusslar kan hon få det när hon behöver det nu, säger mamma Margaretha.

Anna får hjälp av två assistenter efter en olycka i hemmet när hon försökte resa sig upp i rullstolen.

Kontakten mellan hjärnan och hennes högra sida fungerar inte som den ska och den 185 centimeter långa Holmlund föll in i en betongvägg.

"Behöver otroligt mycket hjälp"

– Anna behöver otroligt mycket hjälp, hon behöver hjälp med allt, säger Margaretha.

– Men hon är med på ett annat sätt. Vi kan ha roligt tillsammans och hon bjuder på sig själv.

Utöver fysisk träning gör Holmlund även övningar för att förbättra sin kognitiva förmåga, att prata, skriva, minnas, räkna och sjunga.

På frågan vad Annas jobb är, svarar hon:

– Att bli bättre.

Och tillvaron för att lyckas har också blivit bättre.

– Det är först nu vi börjar få ordning på tillvaron, säger mamma Margaretha.

– Det känns som att nu, nu börjar resan.

(Text: FNB-TT)

Fakta: Anna Holmlund

  • Född: den 3 oktober 1987, i Sundsvall
  • Sport: Skicross
  • Klubb: Sundsvalls slalomklubb
  • Främsta meriter: OS-brons i Sotji 2014, VM-brons 2011, vinnare av den totala världscupen 2011, 2015 och 2016.

Karriär: Holmlund var en lovande alpinåkare med flera ungdoms-SM-guld och spelade också i flicklandslaget i fotboll.

Hon tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen.

I OS-debuten 2010 slutade Holmlund sexa. Säsongerna därefter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara.

Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014 och var fram till sin olycka i december 2016 dominant i sporten med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.