Hoppa till huvudinnehåll

Har du sett #metoo på sociala medier? - Det här är varför den sprider sig

Alyssa Milano och en tweet som är photoshoppad i samma bild.
Alyssa Milano och hennes tweet som startade kampanjen. Alyssa Milano och en tweet som är photoshoppad i samma bild. Bild: Brian To/REX/All Over Press Alyssa Milano

Tiotusentals inlägg med #metoo har delats på sociala medier. Det är kvinnor som har blivit utsatta för sexuella övergrepp som delar med sig av sina erfarenheter för att belysa hur vanliga sexuella övergrepp egentligen är.

Startskottet till trenden var uppgifterna om Hollywoodprofilen och producenten Harvey Weinsteins upprepade sexuella övergrepp mot flera kvinnor.

Det var Hollywoodstjärnan Alyssa Milano som satte igång kampanjen på Twitter.

Flera kändisar följde exemplet, som till exempel sångaren Lady Gaga.

Också Yle X3Ms redaktörer Johanna Dikert och Michaela Rosenback delade med sig om sina upplevelser på X3Ms Instagramkonto.

Öppna Instagram-inlägget

Också män uppmanades att delta i kampanjen genom att visa sitt stöd.

Komikern och aktivisten Nick Jack Pappas skriver på Twitter att män inte ska berätta om att de har mödrar, systrar eller döttrar i debatten om sexuella övergrepp, utan att män ska säga att de har fäder, bröder och söner som borde bli bättre.

Läs mera:

"Hora är sånt man får höra varje dag"

Många ungdomar har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Vi bad unga dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier. Nästan 50 personer ville berätta vad de varit med om.

Läs mera:

Michaela Rosenback: Jag vägrar ta dina trakasserier som en komplimang

Jag ser honom redan på avstånd. Det är omöjligt att inte lägga märke till honom. Eller snarare är det omöjligt att inte lägga märke till hans blick. Den granskar mig ingående från topp till tå. När jag passerar honom väser han ”Sexy lady”. Jag tittar ner i marken och går förbi.

Läs mera:

Johanna Dikert: Om rätten att vara full, glad, ha svinkort kjol och bli lämnad ifred

Vi måste våga berätta och våra berättelser måste bemötas med respekt, INTE med frågor om vad vi hade på oss eller hur många öl vi hade druckit. För det spelar ingen som helst roll! Alla kvinnor förtjänar samma respekt.