Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska styrkor avancerar mot Kirkuk - risk för nytt inbördeskrig i Irak

Irakiska styrkor var på väg mot peshmerga-positioner söder om Kirkuk på söndagen 16.10.2017.
Irakiska styrkor var på väg mot peshmerga-positioner söder om Kirkuk på söndagen 16.10.2017. Irakiska styrkor var på väg mot peshmerga-positioner söder om Kirkuk på söndagen 16.10.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Kirkuk

Irakiska styrkor avancerar mot den omstridda oljestaden Kirkuk i norra Irak. De har intagit den viktiga militärbasen K 1, ett kraftverk och ett industriområde i närheten av Kirkuk, uppger militärkällor.

Ett av målen är att få kontroll över oljefälten utanför Kirkuk - från de kurdiska peshmergastyrkorna.

En konvoj med irakiska specialstyrkor (CTS) har tagit kontroll över regeringsbyggnader i centrala Kirkuk, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till säkerhetsstyrkor och lokala invånare.

Konvojen körde in i stadens centrum efter att tidigare under dagen deltagit i övertagandet av flygfältet från kurdiska styrkor.

Styrkorna uppges inte ha stött på motstånd från de kurdiska styrkor som är stationerade i staden.

Irakiska styrkor i närheten av Kirkuk 16.10.2017.
Irakiska styrkor i närheten av Kirkuk 16.10.2017. Bild: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF Kirkuk,Irak,flagga

Kurdiska styrkor uppges också ha dragit sig tillbaka från flera områden.
Bara den irakiska flaggan är hissad

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har gett instruktioner om att den irakiska flaggan ska hissas i Kirkuk och andra områden som både den irakiska regeringen och den regionala kurdiska regimen gör anspråk på.

Irakiska soldater uppges ha avlägsnat den kurdiska flaggan som i april hissades intill den irakiska flaggan på den kurdiska regimens byggnad, säger invånare i staden.

- Det är enbart den irakiska flaggan som vajar där nu.

Statlig irakisk tv uppger att irakiska regeringsstyrkor tagit kontroll över vidsträckta områden i Kirkukregionen, inklusive oljefält utanför staden.

Irakiska styrkor kör igenom ett oljefält på väg mot Kirkuk 16.10.2017.
Irakiska styrkor kör igenom ett oljefält på väg mot Kirkuk 16.10.2017. Irakiska styrkor kör igenom ett oljefält på väg mot Kirkuk 16.10.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Kirkuk,Irak

Flera källor har rapporterat om artillerield mellan irakiska styrkor och kurdiska peshmergastyrkor söder om Kirkuk.

Tio kurdiska soldater har dödats i striderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till kurdiska källor.

Tusentals civila uppges fly i bilar och bussar från staden.

Enligt irakisk tv har Iraks premiärminister Haider al-Abadi gett säkerhetsstyrkorna order om att "införa säkerhet i samarbete med stadens befolkning och Peshmerga".

Något samarbete tycks det ändå inte handla om.

"Tusentals frivilliga från andra städer i Kurdistan strömmar till Kirkuk. Haider Al-Abadi startade kriget, med hjälp av PMF och valde Kirkuk, men han borde vänta, Kurdistans reaktion kommer att bli mycket starkare än vad de väntat sig", twittrade Hemin Hawrami natten till måndagen.

Hawrami är en högt uppsatt rådgivare till Kurdistans regionpresident Masoud Barzani.

PMF är den shiitiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi som är en central del av de irakiska regeringsstyrkorna i offensiven mot Kirkuk.

Karta över irak med Bagdad och Kirkuk.
Karta över irak med Bagdad och Kirkuk. Irak,Bagdad,Kirkuk,kartor

"Även civila i Kirkuk har tagit upp vapen"

Enligt Expressens reporter Magda Gad som befinner sig i området består de irakiska styrkorna huvudsakligen av shiitiska al-Hashd al-Shaabi (PMF), tillsammans med den irakiska armén.

Enligt den Facebook-uppdatering hon skrev efter midnatt, har också civila i Kirkuk tagit upp vapen för att försvara staden.

Skärmdump från Magda Gads Facebooksida, den 16.10.2017.
Skärmdump från Magda Gads Facebooksida, den 16.10.2017. skärmdump

USA har försatts i en knivig sits

USA:s försvarsministerium Pentagon uppmanar de irakiska och kurdiska styrkorna att undvika all upptrappning av situationen och att inleda en dialog.

- Vi motsätter oss våld från alla parter och motsätter oss destabiliserande åtgärder som distraherar från kampen mot IS och som ytterligare underminerar Iraks stabilitet, sade Pentagons talesperson Laura Seal.

- Vi fortsätter att stödja ett enat Irak. Trots det olyckliga beslutet av Kurdistans regionala regering att genomdriva en ensidig folkomröstning (om självständighet), så är dialog fortfarande det bästa alternativet, fortsatte Seal.

USA har nu försatts i en knepig situation.

Ett av de effektivaste inslagen i de irakiska regeringsstyrkorna är en elitstyrka som tränats och beväpnats av USA.

USA förser både den irakiska armén och de kurdiska peshmergastyrkorna med vapen, bland annat i kampen mot terrorgruppen IS.

Folkomröstningen om självständighet förvärrade läget

Den 25 september hölls en folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan.

Spänningen i regionen ökade betydligt efter att kurderna röstade för självständighet med överväldigande majoritet.

Också den oljerika provinsen Kirkuk omfattades av omröstningen. Kurderna anser att Kirkuk tillhör ett framtida självständigt Kurdistan medan Bagdad under inga omständigheter vill släppa ifrån sig Kirkuk.

På söndagen möttes Iraks president Fuad Masum och Kurdistans regionpresident Massoud Barzani för krissamtal, i ett försök att undvika en sammandrabbning.

Iraks president Fuad Masum och Kurdistans regionpresident Massoud Barzani möttes i Dokan på söndagen, men krissamtalen tycks inte ha lett någon vart.
Iraks president Fuad Masum och Kurdistans regionpresident Massoud Barzani möttes i Dokan på söndagen.on vart. Iraks president Fuad Masum och Kurdistans regionpresident Massoud Barzani möttes i Dokan på söndagen, men krissamtalen tycks inte ha lett någon vart. Bild: AFP / Lehtikuva Fuad Masum,Massoud Barzani,Irakiska Kurdistan

Masum är också kurd, men hans parti PUK är hård politisk rival till Barzanis parti KDP.

Samtalen tycks inte ha lett någon vart.

Kurderna har kontrollerat Kirkuk sedan sommaren 2014.

Då lyckades IS erövra stora områden norr och väster om Bagdad, bland annat Kirkuk.

Efter att den irakiska armén flydde hals över huvud, var det kurdiska peshmergastyrkor som återerövrade Kirkuk från IS.

(Artikeln uppdaterades kl. 10.45 med uppgifter om de irakiska styrkornas framryckning.)