Hoppa till huvudinnehåll

Klockan tickar för Kataloniens ledare - Madrids tidsfrist går ut

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont håller ett tal söndagen den 15.10.2017.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont i Barcelona på söndagen 15.10.2017. Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont håller ett tal söndagen den 15.10.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Carles Puigdemont,Katalonien

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har inte lyckats klargöra huruvida han utropat självständighet för Katalonien eller
inte.

Den spanska regeringen har krävt ett konkret "ja" eller "nej" från de katalanska ledarna före klockan 11 finsk tid i dag.

Puigdemont har skrivit ett långt brev till Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

I brevet undviker han ändå att svara på frågan. Han säger att man nu under de följande två månaderna med alla medel vill åstadkomma en dialog med Madrid.

Centralregeringen har hittills vägrat förhandla om självständighet för Katalonien och har hotat med drastiska åtgärder - bland annat att dra in den halvautonoma ställning som Katalonien har i dag.

Madrid: Ett ja från Katalonien leder till drastiska åtgärder

Centralregeringen i Madrid har sagt att ett klart katalanskt "ja" till självständighet innebär att Spanien ger Katalonien en ny frist på tre dagar. Under den tiden kan Katalonien ändra sitt beslut.

Annars hotar Madrid att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen. Den innebär att regeringen i Madrid tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

Den första oktober höll Katalonien en folkomröstning om självständighet. - En omröstning som den spanska regeringen betraktade som olaglig.

Ungefär 90 procent av dem som deltog i omröstningen röstade för katalansk självständighet.

Förvirring rådde efter Puigdemonts tal

Förra veckans tisdag höll regionpresidenten Carles Puigdemont ett tal där han konstaterade att folkomröstningen i sig var en folkets självständighetsförklaring.

Men Puigdemont sade att implementeringen av självständighetsförklaringen ska läggas på is medan man förhandlar med centralregeringen i Madrid.

Talet ledde till en del förvirring.

På onsdag krävde Spaniens premiärminister klara besked av Katalonien och satte upp dagens tidsfrist för ett svar från Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes