Hoppa till huvudinnehåll

"Nog är 10–0 ett overkligt slutresultat" – matchen mellan FC Honka och OPS väcker frågor

Mika Laurikainen.
TPS-lotsen Mika Laurikainen väljer att se framåt trots att ett overkligt resultat mellan FC Honka och OPS kan sätta käppar i hjulet för TPS avancemang till fotbollsligan. Mika Laurikainen. Bild: TPS/Tiina Pirilä mika laurikainen

Säsongen i fotbollsettan avslutas på lördag med toppmatchen mellan FC TPS och FC Honka.

Fotbollsklubben TPS leder tabellen med tre poäng före Honka inför matchen på lördag.

Nog satt jag och gapade då jag såg matchen och såg slutresultatet

Honka kan ännu gå förbi på grund av målskillnaden om det blir seger mot Åbolaget vilket skulle ge Esbolaget en plats i fotbollsligan.

Esbolaget lyckades klå Oulun Palloseura, OPS, med de smått fantastiska siffrorna 10–0 i lördags och har nu en fem mål bättre målskillnad än TPS.

Supportrar talar om läggmatch

Nu talar en del supportrar på exempelvis fotbollsforumet Futis Forum 2 om en läggmatch mellan FC Honka och OPS.

Allt kan naturligtvis hända i en match men då jag ser tillbaka på säsongen så är nog 10–0 ett overkligt resultat

Men så långt vill inte TPS klubbledning gå om än slutresultatet i matchen var överraskande.

- Nog satt jag och gapade då jag såg matchen och såg slutresultatet, säger TPS vd Jarmo Kähkönen. Jag vet att det skrivs en hel del på fotbollsforumen men inte tror jag att det handlar om en läggmatch och vi kommer inte att lämna in en protest.

Finns inget att protestera mot

FC TPS huvudtränare Mika Laurikainen säger att det är klubbledningen som avgör om det ska protesteras.

- Allt kan naturligtvis hända i en match men då jag ser tillbaka på säsongen så är nog 10–0 ett overkligt resultat för alla matcher vi har spelat har varit mycket tajta, säger Laurikainen. Klubbledningen avgör naturligtvis om vi protesterar eller inte men inte påverkar det här överraskande resultatet vår situation.

Enligt Kähkönen kan inte klubben protestera mot något och det finns helt enkelt inget att ta fasta på så nu gäller det att rikta blicken mot säsongens sista match på lördag.

- Vi kommer inte att be Bollförbundet utreda något för det finns inget att utreda, säger Kähkönen. Om Bollförbundet sedan väljer att göra ett annat beslut är det deras sak men vi väljer att se framåt för vi har fortfarande allt i våra egna händer och en seger på lördag ger oss en plats i fotbollsligan.

Veikkaus, FCEI och Bollförbundet intresserade av matchen

Enligt uppgifter till Yle Urheilu är Bollförbundet, Veikkaus och FCEI, Finlands centrum för etik inom idrotten, intresserade av lördagens slutresultat 10-0.

FCEI:s utredningschef Jouko Ikonen säger att de har sett matchen och lagt märke till slutresultatet men har ännu inte tagit beslut om fortsatta åtgärder.

- Vi har diskuterat matchresultatet med våra samarbetspartners och det säger sig självt att om en match i fotbollens division 1 slutar 10–0 är det något som intresserar oss, säger Ikonen. Men i det här skedet har vi inga uppgifter om att någon skulle ha försökt påverka matchresultatet.

Artikeln uppdateras under dagen med kommentar av Bollförbundet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland