Hoppa till huvudinnehåll

Video: 300 000 vitkindade gäss fyllde åker i Elimä

Enligt forskare har det blivit vanligare under 2010-talet att stora mängder vitkindade gäss samlas på de finländska åkrarna. Ändå var den flock som tog över åkern i Elimä i helgen exceptionellt stor.

I helgen fick fågelskådarna i Kymmenedalen nypa sig i armen när uppskattningsvis 300 000 vitkindade gäss tog en vilopaus på en åker i Elimä.

Under de senaste åren har flockar på hundratusentals gäss påträffats i vårt land, men det här är nog den största skaran hittills. Det säger äldre forskare Markku Mikkola-Roos på Finlands miljöcentral.

- Det är en exceptionellt stor flock. Aldrig tidigare har vi haft 300 000 vitkindade gäss på ett och samma ställe, säger Mikkola-Roos som forskar i vitkindade gäss.

Enligt forskaren är det mycket svårt att avgöra fåglarnas exakta mängd och uppskattningen kan slå fel.

- Särskilt om det är en erfaren räknare brukar uppskattningen ligga i underkant, säger Mikkola-Roos.

Varför har gässen kommit hit?

Enligt Mikkola-Roos håller de vitkindade gässen på att flytta från den ryska tundran mot Nordsjöns kust. Gässen sprider sig bland annat till Danmark, Holland och Storbritannien för att övervintra.

Men varför har hundratals vitkindade gäss valt att ta en vilopaus uttryckligen på åkern i Elimä?

- Det här är ett nytt fenomen. Sedan början av 2010-talet har stora gåsflockar anhopats i Finlands östra och sydöstra delar i oktober. Tidigare har gässen flugit direkt över Finland och stannat först på Rysslands sida. Men nuförtiden finns det så få åkrar i Ryssland att gässen föredrar de finska fälten.

Gässen lär sig att lägga goda viloplatser på minnet och samlas på samma ställe också följande år, säger forskaren.

När marken fryser fortsätter färden

Gåsflocken har startat sin resa från Ryssland i september, säger forskaren. Genast när markytan fryser fortsätter gässen sin färd mot Nordsjöns kust.

Enligt Mikkola-Roos är det typiskt för vitkindade gäss att röra sig i massiva flockar.

- När det blir vinterväder flyger alla iväg på en gång. Det här gäller också andra arktiska gåsarter.

Gässen som häckar i Finland återvänder i april och de som håller till i Ryssland flyger hem i maj, uppskattar Mikkola-Roos.


Artikeln baserar sig påYle Uutisets artikel skriven av Tommi Kolehmainen. Videon är producerad av Vesa Väkevä.