Hoppa till huvudinnehåll

Duterte hävdar att staden Marawi har befriats, trots fortsatta strider

Närmare 900 människor har dödats i strider i provinshuvudstaden Maraewi som nu till stora delar ligger i ruiner
Närmare 900 människor har dödats i strider i provinshuvudstaden Maraewi som nu till stora delar ligger i ruiner Närmare 900 människor har dödats i strider i provinshuvudstaden Maraewi som nu till stora delar ligger i ruiner Bild: EPA-EFE/JEOFFREY MAITEM Filippinerna,Marawi City,Omar maute

Filippinernas president Rodrigo Duterte hävdar att den av jihadister kontrollerade provinshuvudstaden Marawi på storön Mindanao har befriats efter hårda strider som har pågått sedan slutet av maj.

- Mina damer och herrar jag förklarar härmed att Marawi har befriats från terroristernas inflytande, jublade Duterte inför sina anhängare i en sönderskjuten skola över en kilometer från stadskärnan.

Militärkommendören, general Eduardo Ano bekräftade åtminstone delvis uppgifterna då han sade att striderna i praktiken är över.

- De är utan ledare och har inte längre någon organisation, men sammandrabbningar pågår fortfarande, medgav generalen.

Striderna fortsätter enligt ögonvittnen

Presidentens uttalande motsägs av ögonvittnen som säger att det fortfarande pågår eldstrider på flera håll inne i staden som före maj hade drygt 200 000 invånare.

Allt som allt har omkring 600 000 människor tvingats fly från sina hem i provinsen Lanao del Sur och nästan 900 människor har mist sina liv.

Armén hävdar att minst 653 rebeller och 145 soldater har dödats i striderna.

President Rodrigo Duterte hedrar officeren Harold Mark Juan som dödades av en krypskytt i Marawi
President Rodrigo Duterte hedrar officeren Harold Mark Juan som dödades av en krypskytt i Marawi President Rodrigo Duterte hedrar officeren Harold Mark Juan som dödades av en krypskytt i Marawi Bild: EPA-EFE/ALBERT ALCAIN-HO Rodrigo Duterte,Filippinerna,Marawi City

Ökända Maute invaderade

Den ökända jihadistgruppen Maute tog över kontrollen av Marawi i slutet av maj och de flesta av stadens invånare flydde redan för flera månader sedan.

Marawi är huvudstad i provinsen Lanao del Sur som ligger i de norra delarna av storön Mindanao där Duterte införde undantagstillstånd i våras.

Maute hade till en början minst 500 rebeller i staden men nu har antalet krympt till ett tjugotal män, enligt armén.

Armén visade igår bilder av de dödade Mauteledarna Omar MauteIsnilon Hapilon och Isnilon Hapilon
Armén visade igår bilder av de dödade Mauteledarna Omar Maute och Isnilon Hapilon Armén visade igår bilder av de dödade Mauteledarna Omar MauteIsnilon Hapilon och Isnilon Hapilon Bild: EPA-EFE/ARMED FORCES OF PHILIPPINES Filippinerna,Marawi City,Omar maute

Gisslan som mänskliga sköldar

De belägrade rebellerna har enligt militärkällor, tagit minst ett tjugotal civila som gisslan som används som mänskliga sköldar.

Myndigheterna uppgav igår att Mautes ökända ledare Isnilon Hapilon och grundaren Omar Maute har dödats. Armén visade samtidigt bilden av Hapilon som låg på bår.

Maute som kallar sig Islamiska staten Lanao, grundades för fem år sedan av bröderna Omar och Abdullah Maute, som också har samarbetat med terrorgruppen Abu Sayyaf.