Hoppa till huvudinnehåll

En ung veteran - Charlie Gustafsson spelar kökspojken Calle i Vår tid är nu

Karaktären Calle Svensson i dramaserien Vår tid är nu.
Med siktet inställt på framtiden. Charlie Gustafsson och hans rollkaraktär Calle Svensson är hela tiden på väg uppåt och framåt. Karaktären Calle Svensson i dramaserien Vår tid är nu. Bild: SVT / Johan Paulin Yle Fem,Vår tid är nu,Charlie Gustafsson,Charlie Gustafsson som Calle Svensson

När han var sju år gammal blev han upptäckt av den Guldbaggebelönade rollbesättaren Maggie Widstrand – idag spelar han en av huvudrollerna i tv-serien Vår tid är nu.

Det första som slår en när Charlie Gustafsson kommer in i rummet är att han ser yngre ut än sina tjugofem år. Ung, energisk och till synes charmigt smågenerad över all uppmärksamhet.

Men tittar man på hans cv kunde han lika gärna vara dubbelt äldre och ha tiotals pressevenemang bakom sig. Hur är det möjligt?

Tja, blir man upptäckt som barn så kan det gå undan i karriärsvängarna och i Charlie Gustafssons fall gick startskottet redan i lekparken. Sedan avlöste barnrollerna varandra tills han i de tidiga tonåren plötsligt fick nog och lade av.

Istället satsade han på en vanlig gymnasieutbildning och skulle kanske ha fortsatt på den vägen om han inte som sjuttonåring fått en liten roll i en långfilm vars regissör fick honom att se skådespelaryrket i ett nytt ljus.

Plötsligt handlade det inte bara om att vara arg eller glad på beställning utan om att bygga upp en rollkaraktär.

Och då var det kört. Då insåg han att detta - detta var hans passion.

Kökspojken Calle

När han var barn lekte han fram sina rollprestationer, men hur gör han idag? Med en roll som Calle i Vår tid är nu?

- När man får ett sådant här manus och vet att man skall jobba med det under en lång tid så finns det ingen stress att behöva visa allt hela tiden och i alla scener.

- Du vet att din rollkaraktär i något skede kommer att hinna vara arg, ledsen, kär, lycklig, ångestladdad - allt , säger Charlie Gustafsson som utgick mycket ifrån frågan om Calles bakgrund och grundinställning till livet när han kastade sig in i arbetet.

- Calle reflekterar knappt över att klassaspekten kan vara ett hinder, han älskar mat och börjar som kökspojke - övertygad om att han kan vad som helst.

- Tanken ”det här är inte möjligt” existerar liksom inte i hans värld - han utgår ifrån att det bara gäller att jobba hårt, konstaterar Gustafsson som inte funderat så mycket i termer av en svunnen tid trots att serien har epokprägel.

- För mig är Calle bara placerad i en tid av hopp och framtidstro. Visst är det roligt att få gestalta folkhemmets framväxt och ta på sig gamla kläder - men jag kan inte gå upp i att fokusera på det eller på att det skall pratas på ett visst sätt - jag måste utgå ifrån honom som person och från ett här och nu.

Det förflutnas fascination

Det är uppenbart att epokbiten intresserar många tittare och Charlie Gustafsson har flera synpunkter på vad det kan bero på.

- Det finns ju en viss igenkänningsfaktor som kan vara lockande – själv gillar jag att se filmer som skildrar eller utspelar sig när jag var liten. Det finns en njutning i att kunna sitta och tänka "Nokia 3310 - just sådär var det!”.

- I den här serien handlar det mycket om uppbyggandet av det svenska folkhemmet och det kan ju vara intressant att se hur det såg ut - nu när vi är på väg att sabba detsamma, ler tjugofemåringen vars rollkaraktär Calle är en klassisk klassresenär.

Karaktärerna Ehel och Sonja i dramaserien Vår tid är nu.
Kökspersonal - förenen eder? Karaktärerna Ehel och Sonja i dramaserien Vår tid är nu. Bild: SVT / Johan Paulin Vår tid är nu,Yle Fem,Anna Bjelkerud,Aika on meidän

Framtiden då?

I skrivande stund ser det ut att bli åtminstone tre säsonger av Vår tid är nu – den första sänds som bäst, den andra spelas in och den tredje är inne i planeringsstadiet.

Men enligt Charlie Gustafsson har det funkat bra att jobba med ett projekt som sträcker sig över en längre tid och vars rollkaraktärer åldras.

- Visst är det lite speciellt. Min rollkaraktär går från att vara ung och sprallig till att bli en äldre person och det tycker jag vi har lyckats skildra i samarbete med mask och kostym.

- Och sedan har själva upplägget gift sig väldigt väl med inspelningsrytmen. Först spelar man mot kolleger som man sedan inte träffar på ett bra tag - och när man väl ses för spela emot varandra igen så har det förflutit fem år i själva berättelsen.

- Och då kan man säga, "jasså, du ser ut sådär nuförtiden", skrattar Charlie Gustafsson och kommer i samma veva in på förändringar som hans rollkaraktär ställs inför. Men dem tänker jag inte avslöja här.

Först måste vi se hur det går för Calle och Nina – kommer de att krossa klassbarriären tillsammans? Och i sådana fall; till vilket pris?

Läs också