Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska kurder retirerar från Sinjar och oljefält efter förlusten av Kirkuk

Irakiska regeringsstyrkor intog både Kirkuk och omkringliggande oljefält under måndagens och tisdagens lopp
Irakiska regeringsstyrkor intog både Kirkuk och omkringliggande oljefält under måndagens och tisdagens lopp Irakiska regeringsstyrkor intog både Kirkuk och omkringliggande oljefält under måndagens och tisdagens lopp Bild: EPA-EFE/AFAN ABDULKHALEQ Irak,Kirkuk,Irakiska Kurdistan

Pro-irakiska jezidier har tagit över kontrollen av staden Sinjar i norra Irak efter att den kurdiska peshmergamilisen slog till reträtt i går.

Den jezidiska milisgruppen Lalesh tog över kontrollen över den jezidiska regionen vid foten av berget Sinjar, sent på måndag kväll enligt ögonvittnen.

Kurdiska styrkor lämnade staden utan motstånd och allt gick fredligt till.

Lalesh som får stöd av halvmilitära shiamuslimska styrkor, lyder under Iraks premiärminister Haider al-Abadi

Kurdiska styrkor lämnade samtidigt över den omstridda, oljerika provinshuvudstaden Kirkuk så gott som utan motstånd till irakiska regeringsstyrkor.

Över 100 000 förföljda jezidier flydde norrut till Kurdistan år 2014
Över 100 000 förföljda jezidier flydde norrut till Kurdistan år 2014 Över 100 000 förföljda jezidier flydde norrut till Kurdistan år 2014 Bild: EPA/STR Yazidier,Irak,Irakiska Kurdistan

"De ville inte strida"

- Den irakiska armén och halvmilitära regeringsstyrkor tog sig in i Sinjar utan strid efter att peshmerga drog sig bort, säger en talesman för den shiamuslimska milisgruppen Hashed al-Shaabi.

Masloum Shingali, den lokala kommendören för Lalesh, bekräftar att kurderna lämnade staden före gryningen och lämnade därmed dörren öppen för regeringsstyrkor.

- Kurderna gav sig iväg omedelbart, de ville inte strida, säger Shingali.

Kurderna tog över Sinjar efter massakern år 2014

Sinjar ingick i provinsen Nineve där Mosul är huvudstad innan terrorgruppen IS anföll staden år 2014.

Över 2 000 jezidier massakrerades och tusentals flickor och kvinnor togs till fånga som sexslavar medan tiotusentals jezidier flydde norrut till Kurdistan via berget Sinjar.

År 2015 befriades Sinjar av kurdiska styrkor som fick flygstöd av USA.

Karta över kurdområdena i Mellanöstern.
Karta över kurdområdena i Mellanöstern. kartor,Irakiska Kurdistan,Kirkuk,Arbil,Irak

Tusentals flyende vänder om, återvänder till Kirkuk

Samtidigt har tusentals människor som flydde undan befarade strider i staden Kirkuk, vänt om och och börjat återvända till
huvudstaden i den oljerika provinsen Kirkuk.

Stadens myndigheter uppmanade i går flyende att återvända eftersom läget ansågs säkert.

Det var främst kurder som flydde medan många som återvänder verkar tillhöra stadens arabiska och turkmeniska minoritet.

Enligt ögonvittnen fanns det också kurdiska familjer i de långa bilköerna norr om Kirkuk.

Irak tar över oljefälten

De flesta av de sex större oljefälten kring Kirkuk stängdes igår när kurdiska oljearbetare anslöt sig till de flyende.

Regeringsstyrkor tog på tisdagen över de två största oljefälten norr om Kirkuk.

Oljefälten kring Kirkuk står för omkring tio procent av Iraks oljetillgångar.

Kurderna fick omkring hälften av sina oljeintäkter från dessa oljefält och förlusten av dem innebär ett dråpslag för drömmarna om självständighet.

- Förlusten av dem halverar kurdernas intäkter. Detta innebär slutet för Kurdistans ekonomiska självberoende, säger den franske kurdexperten Cyril Roussel.

Premiärminister Haider al-Abadi hade för sin del inget annat val än att återta Kirkuk om han hoppas sitta kvar på sin post.

Även flygplatsen och den största militärbasen utanför staden föll i regeringens händer när kurderna retirerade.

Kurder marscherar till stöd för president Massoud Barzani och folkomröstningen för själständighet.
President Massoud Barzani som drev på den omstridda folkomröstningen om självständighet har inte ännu kommenterat reträtten från Kirkuk Kurder marscherar till stöd för president Massoud Barzani och folkomröstningen för själständighet. Bild: EPA-EFE/GAILAN HAJI Irak,Irakiska Kurdistan,folkomröstningar,Massoud Barzani,Arbil

Barzani varnar för kurdiskt inbördeskrig

Det två största kurdiska partierna KDP och PUK, övergav också sina högkvarter i Kirkuk.

Det är fortfarande oklart varför kurderna övergav staden så snabbt trots att de betraktar Kirkuk som en historisk del av irakiska Kurdistan.

Varken den kurdiska regeringen eller president Massoud Barzani har ännu kommenterat gårdagens händelser, men Barzani väntas hålla ett tal på tisdag kväll där han kommer att varna för risken för ett nytt kurdiskt inbördeskrig.

Barzanis styrande parti KDP anklagar PUK för att ha övergett sina ställningar söder om Kirkuk och för att därmed ha förrått alla kurder.

PUK har inte kommenterat beskyllningarna men redan inför den omstridda folkomröstningen om självständighet i september, stod det klart att en stor del av PUK:s medlemmar motsatte sig självständighet.

PUK och oppositionspartiet Gorran stödde omröstningen i princip men partierna var samtidigt kritiska mot att omröstningen också hölls i Kirkuk som administrativt inte tillhör Kurdistan utan Irak.