Hoppa till huvudinnehåll

IS slutligen slagen i sin "huvudstad" Raqqa

Terrorgruppen IS har förlorat den syriska provinshuvudstaden Raqqa som tidigare var jihadisternas starkaste fäste.

Den kurddominerade milisgruppen SDF (Syrian democratic forces) som stöds av USA, intog stadion i centrum av Raqqa efter en fyra månader lång offensiv.

Den kurdiska YPG-milisen som dominerar SDF placerade sin flagga mitt på stadion Aswad i dag efter att striderna hade avslutats.

IS använde stadion som ett ökänt fängelse och tiotals jihadister hade förskansat sig i tunnlar under stadionbyggnaden.

- Stadion är ett enormt byggnadskomplex med underjordiska rum och tunnlar, säger SDF:s talesman Musafa Bali.

Enligt honom hade över 20 jihadister dödats i slutoffensiven mot stadion och ett närbeläget sjukhus som jihadisterna använde som sitt kommandocenter.

Det kommer att ta långt tid innan flyktingar från Raqqa kan återvända hem från flyktingläger i öknen
Det kommer att ta långt tid innan flyktingar från Raqqa kan återvända hem från flyktingläger i öknen Det kommer att ta långt tid innan flyktingar från Raqqa kan återvända hem från flyktingläger i öknen Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF Syrien,Ar-Raqqah

De flesta av stadens över 200 000 invånare flydde när IS intog staden år 2014, men det kommer att ta en lång tid innan flyktingarna kan återvända.

En stor del av staden ligger i ruiner och det tar ännu flera veckor innan man har röjt undan jihadisternas vägbomber och försåtsminering.

Jihadister flydde eller evakuerades

IS ledare och de flesta fotsoldater hade redan tidigare flytt från staden österut mot den oljerika provinsen Deir ez-Zor, jihadisternas sista fotfäste i Syrien.

IS intog Raqqa för tre år sedan och införde ett skräckvälde med offentliga massavrättningar på stadens största torg.

Jihadisterna betraktade den urgamla staden i norra Syrien som huvudstad i sitt självutropade ”kalifat”.

Hustrun till en misstänkt IS-krigare håller sitt barn efter att hon flytt centrum av Raqqa. Bilden är tagen den 8 oktober, då hon väntar på att bli förhörd av SDF.
Hustrun till en misstänkt IS-krigare håller sitt barn efter att hon flytt centrum av Raqqa. Bilden är tagen den 8 oktober, då hon väntar på att bli förhörd av SDF. Hustrun till en misstänkt IS-krigare håller sitt barn efter att hon flytt centrum av Raqqa. Bilden är tagen den 8 oktober, då hon väntar på att bli förhörd av SDF. Bild: AFP / Lehtikuva Ar-Raqqah,Islamiska staten (IS)

En del IS-anhängare tilläts under veckoslutet ta sig ut ur staden.

Det är oklart hur många jihadister som evakuerades men oppositionskällor tror att det mot slutet fanns endast några tiotal IS-medlemmar kvar i stadskärnan.

Evakueringen genomfördes i enlighet med en överenskommelse mellan IS och SDF. Överenskommelsen hade medlats fram av lokala sunniarabiska klanledare som har kontakter både inom IS och SDF.

Vem styr staden hädanefter?

Vad som kommer att hända med staden när dammet har lagt sig är fortfarande oklart.

SDF spelar en nyckelroll och det går redan rykten om att stadens styre kommer att övertas av ett råd som består av representanter för kurder, turkmener och lokala arabstammar.

Kurderna har däremot avvisat spekulationer om att staden skall styras av ett råd som förhåller sig välvilligt till den syriska regeringen.

Syriska styrkor som stöds av Iran och Ryssland befinner sig både öster och söder om staden och de har redan drabbat samman med SDF.

Turkiet trängde i fjol in i norra Syrien med stridsvagnar och markstyrkor som fick stöd av stridsplan
Turkiska styrkor har redan invaderat norra Syrien två gånger på drygt ett år. Turkiet har svurit att kurderna inte kommer att tillåtas att utöka sina områden i norra Syrien Turkiet trängde i fjol in i norra Syrien med stridsvagnar och markstyrkor som fick stöd av stridsplan Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA Turkiet,Syrien,Idlib

Turkiet tillåter inte kurdernas utökade område

Pro-turkiska syriska arabrebeller rycker fram väster om Raqqa i provinserna Aleppo och Idlib.

Turkiet har upprepade gånger sagt att det inte i längden kommer att tillåta en massiv kurdisk närvaro i staden eller provinsen Raqqa.

Kurderna kontrollerar redan en rad städer som sträcker sig från Raqqa norrut till den turkiska gränsen

Turkarna är fast beslutna att förhindra att dessa områden ansluts till kurdernas självutropade autonoma region Rojava - eller Västkurdistan som består av enklaverna Afrin, Jazira och Kobanê som ligger vid den turkiska gränsen.

Läs mera:

Finländska krigare deltar i slutoffensiven mot Raqqa - läs Svenska Yles intervju med en av dem

Den finländska fänriken "Bagok Kullervo" väntar nu på de sista striderna mot IS i Raqqa. I förmiddags när Svenska Yle var i kontakt med honom sade han att det ännu var lugnt vid fronten. Kullervo, som åkt till Syrien som frivilligsoldat, slåss med de kurdiska styrkorna mot terrorgruppen IS.

YPG är den största kurdiska milisen i Syrien

Kurdisk YPG-krigare utanför Raqqa.
Kurdisk YPG-krigare utanför Raqqa. Bild: EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF Folkets försvarsenheter,Ar-Raqqah,gevär

Folkets försvarsenheter YPG grundades 2004 som en militär gren av det kurdiska vänsterpartiet PYD i Syrien.

Det finns flera beväpnade kurdiska styrkor i Syrien som bekämpar terrorgruppen IS. YPG är den enskilt största av dem med cirka 50 000 soldater.

YPG vann sin största enskilda seger över IS vid Kobane 2015. Började då få flygunderstöd av den USA-ledda koalitionen mot IS.

Ingår som dominerande part i den större grupperingen Syriska demokratiska styrkorna SDF som är en multietnisk allians för att driva ut IS ur Syrien.

YPG är till största delen kurdiskt, men lockar även en del araber och utländska frivilliga.

Systerorganisationen Kvinnornas försvarsenheter YPJ värvar kvinnliga soldater och uppskattas ha drygt 20 000 stridande kvinnor.

Kvinnliga peshmergasoldater i Syrien.
Soldater från YPJ tränar sluten ordning. Kvinnliga peshmergasoldater i Syrien. Bild: CC / Kurdishstruggle Peshmerge,Folkets försvarsenheter,Syrien,kurder,Kvinnornas försvarsenheter