Hoppa till huvudinnehåll

Klart vem som sköt offret i Sannäs – misstänkt har erkänt händelseförloppet

Skylt vid Munkbyvägen i Sannäs, Borgå
Offret hittades död vid en åker i närheten av skjutbanan i Sannäs i Borgå den 7 oktober. Skylt vid Munkbyvägen i Sannäs, Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,munkbyvägen i sannäs

Den man född 1969 som polisen häktade som misstänkt i fallet har erkänt att han sköt den 70-årige mannen i Sannäs i Borgå den 6 oktober. Den andra misstänkta släpptes från häktet på måndagen.

- Personen som fick lämna häktet ska ändå förhöras ytterligare, eftersom han var på plats vid dådets tidpunkt. Han misstänks ändå inte vara den som sköt, säger Mikko Minkkinen, kriminalkommissarie vid Polisinrättningen i Östra Nyland.

Polisen har kunnat bekräfta att offret dog den 6 oktober. Fallet utreds som dråp och i det här skedet finns inga fler misstänkta i fallet.

Offret sköts med ett skott

Minkkinen bekräftar att offret sköts med ett gevärliknande vapen med ett skott. Kroppen har inte flyttats efter dådet, vilket betyder att offret dog vid åkern i närheten av skjutbanan i Sannäs, där han hittades.

- Den huvudmisstänkte, som fortfarande sitter häktad, har erkänt händelseförloppet och att det var han som sköt offret, berättar Minkkinen.

Motivet till dådet börjar också klarna. Enligt MTV ligger ett vägbråk i bakgrunden.

Minkkinen bekräftar för Yle Östnyland att det handlar om ett långvarit vägbråk.

"Han tyckte inte om skjutbanan"

Offret har bott i närheten av vägen som leder till skjutbanan, och bråk har uppstått om användningen av vägen.

- Offret har enligt polisens uppfattning inte gillat att vägen används. Han har varit emot skjutbanans verksamhet.

Minkkinen vill inte kommentera om de två som suttit häktade har varit användare av skjutbanan eller annars sysslat med skytte.

Skylt av Tungträskvägen i Sannäs i Borgå
Skylt av Tungträskvägen i Sannäs i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,tungträskvägen i sannäs

"Vi väntar på rättsläkarens utlåtande"

Polisen har förhört många personer i utredningen, både som vittnen och som misstänkta. Det handlar bland annat om personer som har en koppling till skjutbanan.

- Vi väntar nu på tekniska utredningar kring vapnet. Dessutom väntar vi på utlåtandet av rättsläkaren. Vi ska också göra ytterligare förhör innan saken går till åtalsprövning.

Har den huvudmisstänkte varit samarbetsvillig i utredningen?

- Jo, efter att han blev häktad, kommenterar Minkkinen.

Läs mera:

Sebastian Granfelt hittade offret i närheten av skjutbanan i Sannäs – blev själv misstänkt för brott

Sebastian Granfelts uppmärksamhet fångades av någonting som var klätt i rött ute på åkern då han körde hem från skjutbanan i Sannäs i Borgå. Plötsligt blev han själv del av en polisutredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland