Hoppa till huvudinnehåll

Promenadseger för irakiska regeringsstyrkor i Kirkuk - hårt bakslag för Barzani

Irakiska styrkor använde en traktor för att ta ner ett plakat med Kurdistans president Massoud Barzani. Bilden togs på måndagen i utkanterna av Kirkuk.
Irakiska styrkor använde en traktor för att ta ner ett plakat med Kurdistans president Massoud Barzani. Bilden togs på måndagen i utkanterna av Kirkuk. Irakiska styrkor använde en traktor för att ta ner ett plakat med Kurdistans president Massoud Barzani. Bilden togs på måndagen i utkanterna av Kirkuk. Bild: AFP / Lehtikuva Kirkuk,Massoud Barzani

Den omtvistade oljestaden Kirkuk kontrolleras nu av irakiska regeringsstyrkor och shiamilis. Drygt tre veckor efter folkomröstningen om Kurdistans självständighet verkar omröstningen ha slagit tillbaka mot kurderna själva.

Bara ett knappt dygn efter att offensiven inleddes kunde irakiska styrkor hala den kurdiska flaggan vid guvernörsbyggnaden i centrala Kirkuk och hissa den irakiska flaggan istället.

Irakiska elitstyrkor, federal polis, armésoldater och Iranstödd shiamilis hade då redan tagit kontroll över industriområden, kraftverk, oljeraffinaderier och militärbaser i utkanterna av Kirkuk.

Tusentals kurdiska familjer flydde Kirkuk.

En av de familjer som valde att fly Kirkuk då staden intogs av irakiska regeringsstyrkor och shiamilis.
En av de familjer som valde att fly Kirkuk då staden intogs av irakiska regeringsstyrkor och shiamilis. Bild: AFP / Lehtikuva Kirkuk

- Vi känner oss inte trygga längre. Vi hoppas kunna återvända till vårt hem, men just nu känner vi att det är för farligt att stanna här, sade en fyrabarnspappa till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt firade araber och turkmener i Kirkuk.

Reuters reporter såg turkmener som körde omkring i konvojer, viftade med irakiska flaggor och sköt i luften.

- Den här dagen borde bli en helgdag. Vi är så lyckliga över att ha blivit av med Barzanis parti, sade en man till Reuters.

Medlemmar av den shiitiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF) välkomnades av invånare då de närmade sig centrum av Kirkuk på lördagen.
Medlemmar av den shiitiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF) välkomnades av invånare då de närmade sig centrum av Kirkuk på lördagen. Medlemmar av den shiitiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF) välkomnades av invånare då de närmade sig centrum av Kirkuk på lördagen. Bild: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF kirkuk

Kirkuk är en stad med över en miljon invånare. Invånarna är en salig blandning av araber, kurder, turkmener, sunni- och shiamuslimer och kristna.

Den ligger ungefär 32 kilometer utanför det officiella kurdiska självstyrelseområdet, men togs över av kurdiska peshmerga-styrkor sommaren 2014, efter att den irakiska armén hade flytt undan terrorgruppen IS offensiv mot staden.

Hur kunde det gå så snabbt?

Både invånare i Kirkuk och en stor del av omvärlden var förvånade över att de irakiska regeringsstyrkorna lyckades ta kontroll över Kirkuk så snabbt.

En del kurdiska befälhavare har sagt att de inte hade någon annan möjlighet än att retirera eftersom de irakiska styrkorna var helt överlägsna.

Däremot rapporterar exempelvis New York Times att det kurdiska tillbakadragandet var ett resultat av en överenskommelse mellan Bagdad och det kurdiska oppositionspartiet PUK.

Karta över norra Irak och Kirkuk.
Karta över norra Irak och Kirkuk. Bild: Yle Nyhetsgrafik kartor,Irak,Kirkuk,Irakiska Kurdistan

Både KDP-partiet, som leds av Kurdistans president Massoud Barzani och oppositionspartiet PUK har sina egna peshmergastyrkor.

I medlet av 1990-talet utkämpade de ett blodigt inbördeskrig.

Enligt New York Times var det just PUK-ledda peshmergastyrkor som kontrollerade många av de mest strategiska positionerna i och utanför Kirkuk.

Folkomröstningen kan ha varit en enorm felbedömning

Det var Barzani som initierade folkomröstningen om självständighet, trots protester från både vänner och ovänner, Bagdad, grannländer, EU och USA.

Också oppositionspartiet PUK motsatte sig folkomröstningen.

En del kurder beskyllde Barzani för att utlysa folkomröstningen om självständighet för att avleda uppmärksamheten från den ekonomiska krisen i Kurdistan och från den kritik som finns mot Barzanis auktoritära styre.

Bagdad och grannländer som Turkiet har redan infört olika straffåtgärder mot Kurdistan för omröstningen.

Kurdiska demonstranter släppte upp duvor på flygplatsen i Erbil den 29 september då Bagdad stoppat all internationell flygtrafik till och från Kurdistan.
Kurdiska demonstranter släppte upp duvor på flygplatsen i Erbil den 29 september då Bagdad stoppat all internationell flygtrafik till och från Kurdistan. Kurdiska demonstranter släppte upp duvor på flygplatsen i Erbil den 29 september då Bagdad stoppat all internationell flygtrafik till och från Kurdistan. Bild: AFP / Lehtikuva Irakiska Kurdistan

- De kan ha gjort en felbedömning av historiska proportioner genom att de gick vidare med en folkomröstning, trots invändningar från ungefär alla som räknas, säger mellanösternkännaren Joost Hilterman, från International Crisis Group till NYT.

Vad händer nu?

De irakiska regeringsstyrkornas offensiv mot Kirkuk kan ha varit på kommande i alla fall, men den kurdiska folkomröstningen tycks ha gett Bagdad ett extra motiv och dessutom extra stöd från omvärlden.

En fråga är om styrkor lojala med Barzani kommer att slå tillbaka eller ge upp.

Kirkuk är fortfarande en krutdurk av rang.

Dessutom ska det hållas både parlaments- och presidentval i Irakiska Kurdistan den 1 november.

Händelserna i Kirkuk blir ett bittert förspel till valen.

Källor: Reuters, AP, AFP, New York Times