Hoppa till huvudinnehåll

Pyttis - vart är du på väg?

Affärslänga i Broby i Pyttis.
Köpcentret i Broby för tankarna till 1970-talet. Affärslänga i Broby i Pyttis. Bild: Leo Gammals Pyttis,handelscentra,affärer,apotek,Blomsterhandel,affärer,parkeringsplatser,Pyttis Kommun,café

Pyttis kommun har som strategi att vara en företagarvänlig kommun. Samhörigheten mellan invånarna är stark men finns här förutsättningar för en gedigen företagarkultur?

Pyttis är Kymmenedalens enda officiellt tvåspråkiga kommun. Den har omkring 5300 invånare av vilka åtta procent är svenskspråkiga.

Just nu flyttar en del barnfamiljer till Pyttis från Kotka, men också familjer där ena parten pendlar. Motorvägen gör det smärtfritt att köra till Helsingfors på en dryg timme.

I Pyttis verkar idag cirka 250 företag, varav Pyroll Group är störst med sammanlagt 500 anställda. Och Pyttis vill ha ännu fler företagare.

- Vi har på allt sätt goda förutsättningar för företagsamhet. Vi har förmånliga tomter, bra anda och en lätt organisation, säger fullmäktigeledamot Kim Rosqvist.

Företag inom byggbranchen.
Kujakiila i Broby fungerar inom byggbranchen. Företag inom byggbranchen. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,återvinning,byggmaterial,kujakiila
Tomt vid Malmgränden i Pyttis
Industritomt vid Malmgränden i Broby. Tomt vid Malmgränden i Pyttis Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,transport,metall,broby

- Det är servicebranchen som drar mest, men om du har en unik idé borde du klara dig bra här, menar kommunens förvaltningsdirektör Matti Rupponen.

Broby är kommunens kommersiella centrum. Tio kilometer därifrån ligger kyrkbyn där en gren av Kymmeneälv och den medeltida kyrkan ramar in det vackra landskapet.

Det är idag ett bostadsområde utan affärer och kommunal service.

Kaféet och loppisen har stängt i Pyttis kyrkby.
Kaféet och loppisen har lämnat kyrkbyn. Kaféet och loppisen har stängt i Pyttis kyrkby. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,begravningstjänster,kyrkbyar,pyttis kyrkby
Tomma lokaler i Pyttis kyrkby.
I kyrkbyn gapar lokaler tomma. Tomma lokaler i Pyttis kyrkby. Bild: Leo Gammals Pyttis,kommuner,företagare,företag,småföretagare,små och medelstora företag,ekonomi,Pyttis Kommun,pyttis kyrkby

Företagarkulturen i hela Kymmedalen är i förändring. Den försöker gå över från traditionell industri till modern småskalig företagsamhet.

Företagarkulturen är också traditionell. Företagen byter till exempel sällan ägare och man undviker att söka om bidrag och ekonomiskt stöd.

- Man kan undra om vi har företagar-DNA i Kymmenedalen. Historiskt har vi inte riktigt den företagarkultur som finns i vissa andra delar av landet, säger Rosqvist.

Pyrrolls fabrik i Pyttis.
Pyrroll Group förvaltar traditionen inom pappersindustri. Pyrrolls fabrik i Pyttis. Bild: Leo Gammals Pyttis,kommuner,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretag,små och medelstora företag,förpackningar,pappersprodukter,pyroll group

Kim Rosqvist hänvisar till pappersindustrin som dominerade regionen i flera decennier.

Idag arbetar över hälften av landskapets invånare inom servicebranchen, knappt 30 procent inom industrin och kring 20 procent inom jord- och skogsbruk.

Blommor mitt i byn

Blomsterhandlare Gina Drockila-Kosonen är pyttisbo i flera generationer. Hon har sin blomsterhandel mitt i Broby och har sett många ortsbor komma och gå.

Blomsterhandlare Gina Drockila-Kosonen i sin affär i Pyttis.
Gina Drockila-Kosonen säljer blommor i Broby. Blomsterhandlare Gina Drockila-Kosonen i sin affär i Pyttis. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,blommor,blomsterhandlare,gina drockila-kosonen

- Jag träffar nya människor i min butik och via dem får jag höra hur de känner sig och hur de har det. De har ju kommit hit för att de av någon anledning har blivit förtjusta i Pyttis, säger hon.

Gina Drockila-Kosonen har en bred kundkrets till vilken hör kommunen, församlingen och privatpersoner, bland annat bybor och begravningstjänsten.

Interiör från Gina Drockila-Kosonens blomsteraffär i Pyttis.
Inne i Ginas blomsteraffär. Interiör från Gina Drockila-Kosonens blomsteraffär i Pyttis. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,blommor,blomsterhandlare,blomsteraffärer,blomaffär

Hon åker mot Karhula för att köpa sina snittblommor, så en företagare som odlar annat än krukväxter och grönsaker kunde få finnas i Pyttis. I övrigt saknar hon inget.

I Pyttis stöder man varandra

I kommunen finns tre restauranger, men i övrigt är det föreningsliv och idrott som gäller om man vill ha ett kvällsliv utanför hemmet.

Flera näringar saknas alltså i Pyttis. För att till exempel köpa kläder, gå på bio eller teater får man bege sig till Kotka.

Ortsborna strävar trots det efter att i mån av möjlighet köpa tjänster och varor av varandra.

- På senare år har allt fler företagare förstått synergieffekten av att hjälpa snarare än försöka stjälpa, menar Drockila-Kosonen.

Klädstånd i Broby.
Här kan man fynda höstkläder. Klädstånd i Broby. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,blomsterhandlare,kläder

Begravningsbyrå av en slump

Lars Andersson började inom begravningtjänsten i Lovisa 1989 men kom av en slump till Pyttis för tre år sedan. Paret som ägde Pyhtään kukka ja hautauspalvelu i Broby gick i pension.

De ringde Andersson och bad honom ta över byrån.

Begravningsbyrås skyltfönster i Pyttis.
Begravningsbyrås skyltfönster i Pyttis. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,begravningstjänster,broby

- Jag var först skeptisk, men tänkte att jag har en lång bakgrund inom branchen. Jag vet och känner till området relativt bra och känner sjukhusen i hela södra Finland.

För Lars kändes det också viktigt att kunna erbjuda tjänster på svenska för bland annat dem som bor i Mögenpört, Västerby och Kvarnby.

- Här finns ännu väldigt mycket svenskspråkig eller dubbelspråkig befolkning. Det har känts viktigt att kunna betjäna på bägge modersmålen.

Begravningsentrepenör Lars Andersson med vita kistor.
Begravningsentrepenör Lars Andersson säljer kistor i Broby Begravningsentrepenör Lars Andersson med vita kistor. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,Lovisa,begravningsentreprenör,lasse andersson

Lars har bara gott att säga om Pyttis som kommun. Den är driftig och gör mycket för företagarna.

- Jag tycker att här är ett uppsving på gång som jag kände genast då när jag kom hit. Det är hela tiden en framåtanda där man försöker bygga upp som gör att unga familjer kommer att trivas här, tror Lars Andersson.

- Jag skulle kunna flytta till Pyttis om jag inte hade cateringkök och allt annat i Lovisa, säger han.

Nischa sig i Pyttis

Men vilken branch borde man jobba i och vad står på kommunens önskelista om man vill arbeta i Pyttis?

- Små företag som kan jobba på distans och som har med modern teknologi att göra, säger jordbrukaren Kim Rosqvist.

Gina Drockila-Kosonen talar varmt för Café Sagitta som öppnade för ett par år sedan i ändan på Lökören. Det blev genast känt i hela Pyttis.

- De har hittat på ett bra koncept. De har byggt ett fiskeinspirerat kafé med en öppen vedspis och soffor. Det brinner alltid i spisen och nu när det varit kyligt i sommar har det varit mysigt, berättar hon.

Matti Rupponen förvaltningsdirektör i Pyttis kommun.
Förvaltningsdirektör Matti Rupponen tror på Pyttis. Matti Rupponen förvaltningsdirektör i Pyttis kommun. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,förvaltningsdirektörer,matti rupponen

- Det skulle vara jättebra om det var i IT-branchen för det är framtidens branch, menar Rupponen.

Innovationen som for till Kotka

I september ifjol förvandlades kommunalhemmets gamla lada till ett innovationscentrum för 3D-skrivare.

Det skulle bli ett ställe för forskning och utbildning.
Och en plattform för företag att testa idéer och utbyta tankar med varandra. Hur har det gått?

3D-skrivare, modell
Modell av en 3D-skrivare. 3D-skrivare, modell Bild: Yle/Fredrika Sundén 3d-skrivare modell

- Det skall grundas ett företag som driver verksamheten vidare. Tyvärr skall förtaget inte finnas i Pyttis utan i Kotka eller någon annan större stad, säger Rupponen.

3D-ladan i Pyttis
Ladan som blev innovationscentrum. 3D-ladan i Pyttis Bild: Yle/Fredrika Sundén innovationsladan i pyttis

Att leva i skuggan på Kotka

Varje morgon åker omkring 1000 av kommunens 5000 invånare två mil österut för att jobba i Kotka. En och annan svänger också västerut och kör längs motorvägen mot Lovisa och Helsingfors.

Vägskylt i Pyttis
Vägskylt i Pyttis Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,begravningstjänster,kyrkbyar,pyttis kyrkby

Det innebär att Pyttis visserligen får invånarnas skatteintäkter, men går samtidigt miste om potentiell arbetskraft och konsumerade pengar.

För att locka nya och förhindra gamla företag från att försvinna planeras nu ett kommuncentrum vid den så kallade Motellstranden vid Huutjärvi i Broby.

Skylt för Kangasmäki industriområde i Pyttis
Fler företag är samlade i Broby. Skylt för Kangasmäki industriområde i Pyttis Bild: Leo Gammals Pyttis,kommuner,företagare,företag,småföretagare,små och medelstora företag,ekonomi,kangasmäki
Nya företagslokaler byggs i Broby.
Nybygge på gång vid rondellen. Nya företagslokaler byggs i Broby. Bild: Leo Gammals Pyttis,kommuner,företagare,företag,småföretagare,små och medelstora företag,ekonomi,kangasmäki

- Där skall byggas bostäder och lokaler för småföretagare. Vi har planer på att också kommunen flyttar in där, säger Rosqvist.

- Just nu finns det tomter, men vi saknar färdiga företagslokaler, säger Rupponen.

Tätt samarbete mellan politiker och företagare

Ordet samarbete nämns flera gånger under mitt besök i Pyttis. Kommunens strategi är att sammanföra olika privata och offentliga intressen under samma tak på flera plan.

Företagarföreningen Pyhtään yrittäjät har i flera år haft fyra medlemmar i kommunens näringskommitté. På det sättet har företagarna fått bättre insyn i och möjlighet att påverka kommunens verksamhet.

- Det här var ursprungligen ett pilotprojekt som fått bra respons även utan för kommunen, säger Rupponen.

Kommundirektören Olli Nuutila samlar ibland företagare till så kallade morgonkaffen för att umgås. Och för ett drygt år sedan introducerades företagsfaddrar.

Företagsfaddrar hjälper till

Det här innebär att en fullmäktigeledamot har möjlighet att diskutera fritt om läget i kommunen med olika företagare. Fullmäktigeledamot Kim Rosqvist skall bli fadder.

Kim Rosqvist framför skördetröskan.
Kim Rosqvist framför skördetröskan. Kim Rosqvist framför skördetröskan. Bild: Leo Gammals Pyttis,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretagare,småföretag,små och medelstora företag,Svenska folkpartiet i Finland,jordbrukare,Kim Rosqvist

- Man kan bli gudfar för tre företag. Jag har sagt ja och ser fram emot det. Jag vet inte vilka företag det blir, de är inte valda ännu, säger han.

Fast kommunens invånare blir allt äldre finns det hopp om en föryngring.

- Jag ser inte så väldigt negativt på det där. Vi vet att vi inte får massor med inflyttare hit, men det kommer barnfamiljer. Vi kan erbjuda bra egnahemshustomter. Vi har fina nya skolor, bibliotek och möjligheter till olika hobbyn, säger Rosqvist.

Klätterbana vid Sirius resort i Pyttis.
Framtiden ligger kanske i upplevelseindustrin. Klätterbana vid Sirius resort i Pyttis. Bild: Leo Gammals Pyttis,kommuner,Pyttis Kommun,företagare,företag,småföretag,små och medelstora företag,klättring,klätterställning,äventyrspark

- Frisörskan här är rätt ung och så har det kommit en skönhetssalong och tjänster för välmående, säger Gina Drockila-Kosonen.