Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen ger 25 miljoner till lantbrukarna – i praktiken mer en vacker gest

Skördearbete i Jouppi i Seinäjoki den 19 september 2017.
Skördearbete i Jouppi i Seinäjoki den 19 september 2017. Bild: Lehtikuva / Timo Aalto Skördetröska,skördearbete,spannmål,sädesslag,jordbruk

25 miljoner delat på 50 000 gårdar täcker knappt höstens ökade bränslekostnader. På Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) är man ändå glad över gesten.

Finansministeriet och jord- och skogsbruksministeriet har i dag beslutat att ge ett tilläggsanslag på 25 miljoner euro till jordbrukets energiskatteåterbäringssystem.

I praktiken innebär det ungefär 500 euro per gård, konstaterar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback. Efter en tuff höst med utmanade förhållanden känns det bra att regeringen ser bönderna.

- Det är en vacker gest från regeringen, men de förhöjda skördekostnaderna täcks ju inte av de 25 miljonerna, säger Jonas Laxåback.

Täcker bränslekostnader

Summan täcker kanske en del av de förhöjda bränslekostnaderna som höstens blöta klimat har fört med sig, tror Laxåback. Men inte mycket mer.

- Vi vet ju från vår sida att pengar är en begränsad resurs också hos vår regering, säger Laxåback.

Från SLC:s håll hoppas man att producentpriserna stiger för att ersätta en del av det ekonomiska bortfallet. Också konsumenten kan välja inhemska livsmedel.

- Sedan kan ju handeln ge en handräckning mot odlarna och betala lite mer, säger Laxåback.

18.10 kl. 10: Vi har tagit bort flera kommentarer. Håll er till ämnet när ni diskuterar.