Hoppa till huvudinnehåll

Tullen: Vi jobbar hårt för att stoppa drogerna

Labradoren och tullhunden Lexi står i profil
Tullhunden Lexi i Vasa blev årets tullhund 2016. Labradoren och tullhunden Lexi står i profil Bild: Kennelliitto/Jukka Pätynen tullen i vasa

Tullen jobbar hårt för att stoppa den narkotika som anländer till Österbotten via hamnarna i Vasa och Karleby. De rekordbeslag som har gjorts under de senaste åren visar att arbetet också ger resultat.

Tullöverinspektör Sune Sjölund leder arbetet i den rörliga bevakningsstyrka som övervakar den trafik och de varor som anländer till Österbotten.

Styrkan består av fjorton personer och Sjölund ansvarar bland annat för att rätt personer jobbar på rätt plats vid rätt tidpunkt.

- Det är vår styrka som utför så gott som alla tullkontroller som blir utförda i Österbotten, säger Sjölund.

EU-direktivet om fri rörlighet för personer och varor reglerar tullens arbete, men när det finns skäl att misstänka brott så ingriper man naturligtvis.

Färjan från Umeå ny huvudväg för narkotikan?

Bevakningsstyrkan gör sina egna riskbedömningar och agerar enligt dem.

Det betyder att styrkan finns på plats framför allt i hamnarna i Karleby och Vasa, där man granskar såväl fraktfartygen som passagerarfärjan Wasa Express.

För ett par dagar sedan utpekades just färjtrafiken mellan Vasa och Umeå som en huvudväg för narkotikan in till Österbotten.

Sune Sjölund anser att tullen gör ett gott arbete i hamnarna.

- Vi gör det bästa vi kan med de resurser vi har och jobbar hårt för att stoppa drogerna, säger Sjölund.

Peter Ståhlberg på Wasa Express' kommandobrygga
Peter Ståhlberg. Peter Ståhlberg på Wasa Express' kommandobrygga Bild: Yle/Roger Källman peter ståhlberg

Peter Ståhlberg, vd på Wasaline, anser att tullen jobbar synligt i Vasa hamn

- Tullen finns på plats så gott som dagligen då färjan anländer från Umeå, oftast har man även hundar på plats och möter passagerarna som går av, säger Ståhlberg.

Enligt Sune Sjölund har arbetet också gett resultat.

- För ett par år sedan gjorde vi ett rekordbeslag i hamnen i Vasa och sedan dess har vi gjort ett flertal både större och mindre beslag, säger Sjölund.

Dömda brottslingar

Enligt Sjölund har bevakningsstyrkans arbete på några års tid resulterat i tiotals fängelseår för dömda brottslingar.

- Men trots det ska vi nog komma ihåg att Vasa ändå är litet i de här sammanhangen. Vi har många gränsövergångar i landet som är betydligt större och där också drogtrafiken är mer omfattande.

Hur mycket befarar du att ni missar, finns det beräkningar på vilken mängd narkotika som slinker förbi era kontroller?

- Det är nog väldigt svårt att säga.

Omfattande fartygsgranskningar

Tullen arbetar ändå på bred front för att få tag i narkotikan. Det handlar om allt från kontroll av misstänkta fartyg, till kontroll av enskilda fordon och passagerare.

Till sin hjälp har man även skickliga tullhundar.

- Hundarna är fantastiska hjälpmedel i en stor del av vårt arbete, säger Sjölund.

Som exempel nämner han fartygskontrollerna. Då kan det handla om 250 meter långa och 40 meter breda fartyg med ett flertal däck som ska gås igenom fullständigt.

Sådana kontroller gör styrkan ett 20-tal per år, eller alltid då man gjort bedömningen att ett fartyg är värt en så omfattande granskning.

Drogerna smugglades i långtradsläpets golv
Såhär såg det ut då tullen gjorde ett rekordstort narkotikabeslag i Vasa hamn hösten 2015. Drogerna smugglades i långtradsläpets golv Bild: Tullen Syntetiska droger,Lastbil & långtradare

- Här är hundarna till enormt stor nytta.

Med mer resurser kunde den österbottniska bevakningsstyrkan göra mer, enligt Sjölund. Men hjälp utifrån fås också på begäran.

- När det är frågan om större operationer kan vi få hjälp, både tullpersonal och fler hundar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten