Hoppa till huvudinnehåll

Turismföretagens utmaning: "Finns du inte på nätet så finns du inte"

Sommarmarknaden i Kristinestad
Kristinestad. Sommarmarknaden i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik sommarmarknad 2015

Näringslivscentralen i Kristinestad och Concordia i Jakobstad har ett samarbete kring turism. Få företag har insett vikten av att finnas på internet, anser projektledaren i Kristinestad Mila Segervall.

Projektet har pågått i ett drygt år.

Man har jobbat hårt med att påminna företag som erbjuder inkvartering vikten av att finnas med i online-bokningssystem som till exempel bookings.com och andra nätverk. Men det har gått aningen trögt.

- Den där frågan är fortfarande utmanande. Det finns vissa företag som har lagt sina hotellrum på bookings. Det finns ändå de som säger att problemet med bookings är att de tar 15 procent provision när de förmedlar. Men 85 är bättre än noll betalt, säger Mila Segervall.

- Jag får höra av andra människor att varför finns de inte på nätet. Folk söker information på nätet och finns du inte på nätet så finns du inte.

Nya utmaningar

För övrigt tycker Segervall att projektet har framskridit bra. Hon har träffat många turismföretagare i Kristinestad och Kaskö och fått en bättre inblick i vad de gör.

Frågan är om projektet haft någon effekt på turismnäringen i Kristinestad.

- Turismen i Kristinestad har i år haft mer turister in via turistinfon än tidigare, men huruvida det beror på projektet vågar jag inte uttala mig om ännu.

Mila Segervall står framför en gammal träport.
Mila Segervall. Mila Segervall står framför en gammal träport. Bild: Yle/Juho Karlsson Mila Segervall,Kristinestad,Österbotten,näringslivscentralen

Ett år återstår av projektet och utmaningen nästa åt kommer att bli den resepaketlag som regeringen planerar.

- Den stärker konsumentskyddet, men gör det svårare att vara företagare inom branschen. Så vi ska ha någon som kan den lagen att föreläsa i början av året när det är lite mer klarhet i vad lagen innebär.