Hoppa till huvudinnehåll

Ung mamma, tidigare missbrukare och alltid på fallrepet

Bella med sin lilla baby i famnen
Bella med sin lilla baby i famnen Bild: SVT Yle Fem,dokumentärprogram,bella

Tredelade dokumentärserie Aldrig backa följer tre unga mammor med olika bakgrund som varit längst ner på botten i svårt missbruk - men Sara, Bella och Javi lyckades börja ett nytt liv.

Vi får träffa tjejerna och deras bebisar via en mammagrupp för fd missbrukare via KRIS (Kriminellas revansch i samhället).

Kofötter och knark i handväskan har bytts ut mot nappflaskor och blöjor. Men beroendet finns alltid där och riskerar att ta ifrån dem allt.

Samtidigt innebär livet som drogfri att man bryter med allt man känner igen – något som inte alltid är en befrielse.

Risken för återfall är också stor, eller som Sara uttrycker det:

- Min terapeut sa till mig. En av er i denna grupp kommer bli drogfri och få ett schysst liv. En kommer att bli drogfri, tända på, bli drogfri, tända på. Resten kommer att dö i den här sjukdomen. Det är väldigt skrämmande statisktik och det är så det ser ut.

Jag vet att nästa gång jag dricker, kommer det inte bara att bli piller. Jag vet att jag kommer att gå mycket längre än så. Jag har jättelätt för att falla tillbaka.― Javi

Sara, 25, växte upp i en fin medelklassfamilj i Märsta utanför Stockholm men blev heroinist. Hon har ett brottsregister som innehåller rån, grovt bedrägeri, narkotikabrott och fängelse i isoleringscell.

Nu har hon startat mammagruppen som träffas en gång i veckan. Ibland tas obligatoriskt urinprov av samtliga mammor på plats.

Bella 25 år, började knarka när hon var 12 år, hennes bästa vän blev mördad, skjuten med sex skott.

Den kanske bästa dagen i hennes liv var den när hon häktades för tre år sen och dömdes för narkotikabrott. Efter tiden på behandlingshem kom hon ut ren.

Min största utmaning som mamma, är att vara en så bra förebild som möjligt för Saga. Hur kan man vara det med min bakgrund?― Bella

Javi 19 år, lämnades bort som liten, har flyttat mer än 60 gånger i sitt liv och tillbringade sin tonårstid på sluten ungdomsvårdsanstalt.

Idag lever hon som ensamstående mamma men ångrar aldrig beslutet att behålla barnet. Det blev ett sätt att ta tag i livet.

Dokumentaristen Åsa Blanck har följt Sara, Bella och Javi och deras barn under ett och ett halvt år. Den kanske viktigaste perioden i deras liv.


Orginaltitel: Aldrig backa (Sverige 2017)
30 dagar på Arenan

En dokumentärserie av Åsa Blanck.
Produktion: SVT / Nordvision

Jag har ingen kontroll. När jag tänder på så är det kört. Då är jag ingen bra mamma.― Sara

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem