Hoppa till huvudinnehåll

Utmarsch vid S:t Karins svenska skola

Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.
Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu. Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu. Bild: Yle / Peter Karlberg Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.

Föräldrarna till elever i S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu marscherade vid lunchtid på tisdag ut från skolbyggnaden. Utmarschen är en protest mot hur staden hanterat mögelproblemen i skolan.

Skolan har haft stora problem med mögel och dålig inomhusluft. Staden har under sommaren låtit göra en stor undersökning av Hovirinta skolfastighet och enligt undersökningen är skolfastigheten i dåligt skick.

Tjänstemännen vill renovera

Styrgruppen som synar skolfastigheterna i S:t Karins kom förra veckan fram till att finska Valkeavuoren koulu, som också haft omfattande inneluftproblem ska rivas och det ska byggas ett nytt skolhus. Däremot föreslår styrgruppen att Hovirinta skolfastighet ska totalsaneras.

Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.
Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu. Bild: Yle / Peter Karlberg Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.

Det här fick föräldrarna att reagera och på tisdagen hämtades eleverna ut på skolgården efter lunchen. Eleverna fick spela bollspel på gården och kastade symboliskt bollen till beslutsfattarna som bjudits in av föräldrarna.

Alla ryms inte i baracker

Utmarschen handlar om en protest mot det som föräldrarna anser vara bristfälliga undersökningar i skolbyggnaden. Föräldrarna är också upprörda över att alla elever inte ryms i baracker, berättar Erika Silventoinen, styrelsemedlem i Hem och Skola i S:t Karins och förälder till två barn i skolfastigheten.

Vi ville visa att vi kan inte acceptera den här situationen

- Det visade sig att vi inte har baracker till alla och att sex klasser från den finska skolan kommer att finnas kvar i huset. Dessutom kommer eleverna att äta i skolan och ha gymnastik-, slöjd- och handarbetslektioner i huset.

- Vi ville visa att vi kan inte acceptera den här situationen.

Anna Sell, ordförande för Hem och skola i S:t Karins och Erika Silventoinen, styrelsemedlem i Hem och Skola
Anna Sell, ordförande för Hem och skola i S:t Karins och Erika Silventoinen, styrelsemedlem i Hem och Skola. Anna Sell, ordförande för Hem och skola i S:t Karins och Erika Silventoinen, styrelsemedlem i Hem och Skola Bild: Yle / Peter Karlberg Anna Sell, ordförande för Hem och skola i S:t Karins och Erika Silventoinen, styrelsemedlem i Hem och Skola

Förstår eleverna varför de står och kastar boll till beslutsfattare?

- Jag har två barn i byggnaden och vi har diskuterat hemma om det är hälsosamt att vistas i huset och det har gått mycket rykten bland barnen. Barnen ifrågasätter varför alla inte får flytta in i baracker, säger Silventoinen.

Djupt misstroende

Renoveringen skulle kosta mindre än 6 miljoner euro. Ännu i år ska fullmäktige besluta om skolans öde. Det måste ske ännu under hösten för att man ska hinna reservera pengar i nästa års budget.

År 2017 kan man inte vänta veckor eller månader med att fixa friska utrymmen

Med all planering, konkurrensutsättning, byggande och granskning skulle det ta minst 1,5 år innan skolan står färdig, antingen färdigrenoverad eller nybyggd.

Men bland föräldrarna finns ett djupt misstroende mot vad som har undersökts och vad som inte har undersökts, och mot hur staden har tänkt åtgärda problemen.

Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.
Föräldrar och elever protesterar vid S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu. Bild: Yle/Peter Karlberg protester,skolor (läroinrättningar),S:t Karins,s:t karins svenska skola

- Renoveringsförslaget har kommit till i verkligt snabb ordning utan att man riktigt noggrant utrett vad det ska kosta och vad det är som behöver renoveras. År 2017 kan man inte vänta veckor eller månader med att fixa friska utrymmen, säger Anna Sell, ordförande för Hem och Skola i S:t Karins.

Föräldrarna funderar på alternativ

Sell och Silventoinen säger att skolfrågan påverkar var familjer väljer att bosätta sig.

Barnens hälsa är det viktigaste för oss

- Tyvärr vet vi att familjer redan flyttat på grund av det här eller funderar på att flytta. Sedan har ju barn blivit tvungna att flytta till skolor i Åbo på grund av sin hälsa, säger Sell.

- Personligen hoppas jag att mina barn ska få gå i skolan med sina vänner i den egna hemstaden. Alla hoppas att deras barn ska få gå här i fortsättningen men visst går man och funderar på alternativ, det måste man göra för sina barns hälsa.

- Barnens hälsa är det viktigaste för oss och då blir man nog en lejonmamma och är beredd att jobba 25 timmar i dygnet för det här, tillägger Silventoinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland