Hoppa till huvudinnehåll

Utsatta invandrare är lysande affär på svarta bostadsmarknaden - kan krävas på tusentals euro för att få kontrakt

Arbetslös
Arbetslös Bild: Jyrki Lyytikkä ensam

Utan bostad i Helsingfors? Hosta upp 3 500 euro i "förmedlingsavgift" så ordnar det sig. Så kan det låta när invandrare söker bostad. Särskilt utsatta är de som söker eller just har fått asyl.

Det är när nöden för att hitta en bostad är stor som det uppstår förutsättningar för en svart marknad.

- Det finns alltid någon som utnyttjar läget, någon som ser en affärsmöjlighet, säger Riitta Salin som är verksamhetsledare på föreningen Moniheli som jobbar för ett mångkulturellt samhälle.

Det finns alltid någon som utnyttjar läget, någon som ser en affärsmöjlighet

Särskilt utsatta är invandrare och de som söker eller precis har fått asyl. Av alla bostadslösa i Finland har var fjärde invandrarbakgrund, och av alla bostadslösa familjer har hälften det. Och många faller helt utanför statistiken: till exempel registreras inte romer eller papperslösa i Helsingfors som bostadslösa.

Efter att antalet asylsökande ökade år 2015 har antalet personer som behöver bostad ökat. Det är fråga om personer som är helt nya i landet och därför lättare utsätts för fiffel och olagliga förmedlingssätt.

- De känner inte till det finska systemet, de vet inte vilka deras rättigheter är, säger Salin. De vet inte att det inte hör till att betala svart eller under disken.

De känner inte till det finska systemet, de vet inte vilka deras rättigheter är

Inom projektet Katto (på svenska "tak") jobbar Moniheli med att förebygga hemlösheten hos invandrare. Den vägen har föreningen länge kommit i kontakt med människor som berättar hur de utnyttjats på bostadsmarknaden.

Det är inte ovanligt att det uppbärs olagliga förmedlingsavgifter, så att den som är i akut behov av bostad nog får en bostad bara den har tillräckligt med pengar att slå i bordet.

- Summorna varierar mellan flera hundra euro och flera tusen, säger Salin.

Det förekommer också att förmedlare begär förmedlingsavgifter och hyra för bostäder som helt enkelt inte finns.

Nolltolerans krävs

Inför De bostadslösas natt har nu kring 40 föreningar och andra instanser undertecknat ett ställningstagande där de kräver nolltolerans mot dylik svart verksamhet på bostadsmarknaden.

Ställningstagandet de undertecknat listar bland annat att informationen om hur man söker bostad de officiella vägarna måste öka, och så handlar det förstås om att prata om och uppmärksamma problemet.

- Alla som stöter på det här fenomenet borde rapportera det, säger Salin.

För att underlätta det har Moniheli sedan en tid tillbaka en anonym angivningsspalt på nätet, så att det ska vara lätt att berätta var man råkat ut för lurendrejerier.

Man kanske inte vågar, man kanske skäms för att man var så naiv och blev utnyttjad

Problemet är att så många som utsatts för bluffarna inte vågar vända sig till någon myndighet för att berätta om det.

- Man kanske inte vågar, man kanske skäms för att man var så naiv och blev utnyttjad. Det är svårt att lösa problemet när så få vågar tala om det öppet, säger Salin.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen