Hoppa till huvudinnehåll

Borgåborna vill ha bättre service om skatten höjs

Mänskor i gatutrafik.
Mänskor i gatutrafik. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,stadsvy i Borgå

Stadsdirektörens budgeförslag för nästa år räknar med förhöjd kommunal- och fastighetsskatt i Borgå. Förhöjningen av skattesatsen till 20 procent skulle ge omkring 2,5 miljoner euro till i stadskassan.

De Borgåbor som ger sig tid för Yle Östnylands snabbgallup i stadskärnan har alla i rätt hög grad samma hälsningar till beslutsfattarna.

- Hoppas det påverkar alla de förmåner vi har, så de blir bättre, säger en pensionerad kvinna. Höjs skatten måste det märkas någonstans att vi betalar mera skatt.

Med butikskassarna fulla stannar en medelålders man upp för att säga sin åsikt om den föreslagna skatteförhöjningen.

- Får man sen månne något extra efter en skatteförhöjning, undrar han. Staden skulle gärna få satsa på mera service ute i skärgården och på vägbelysningen.

Bild på höstligt stadshus i Borgå.
Bild på höstligt stadshus i Borgå. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,stadshuset i borgå

Ett medelålders par, som har koll på både hälsostationer och stadens fastigheter, är kritiskt inställt till förslaget.

- Vi får ju ingenting för det vi betalar. Jag tänker främst på de äldre, då all hälsoservice nu flyttas till Näse hälsostation.

- Jag kan minsann inte förstå varför allt är mögligt här i Borgå, skolor och allt precis. Jag tycker det är ganska dåligt.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är medveten om att skatteförhöjningar sällan är omtyckta.

- Jag tror inte det finns många Borgåbor som tycker om tanken på att betala mer i skatt. Det gäller förstås att jämföra med vad man får för service, säger han.

Porträtt på man framför stenhusvägg.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Porträtt på man framför stenhusvägg. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,Jukka-Pekka Ujula

Skattetrycket i Borgå beror i stor utsträckning på stora investeringsbehov i nya skolor och daghem. Byggnadskostnaderna uppgår till omkring 100 miljoner euro under den kommande treårsperioden.

- Vårt mål är att bevara den nuvarande servicenivån samtidigt som vi har massiva investeringar på gång. Det klarar vi inte av utan högre skatter och mera låntagning, säger Ujula.

Inget nytt för skattehöjningen

Att Borgås nya skattesats skulle spränga gränsen på 20 procent ser stadsdirektören inte som ett svårt steg för beslutsfattarna att ta.

- En kommunalskatt på 20 procent ligger nära medelnivån i Finland, att nu höja skattesatsen med 0,25 procent är ingen stor sak med tanke på att vi bevarar den gällande servicenivån.

Bland gatugallupsdeltagarna är åsikterna andra.

- Det går åt fel håll. Helsingfors går ju ner till 18 procent.

- 20 procent är nog max och börjar bli lite för mycket.