Hoppa till huvudinnehåll

Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck är död

Joakim Lybeck
Joakim Lybeck Bild: Yle/Katarina Lind Borgå,Joakim Lybeck,Jocke Lybeck,joakim lybeck

Den omtyckta Borgåprofilen Joakim Lybeck har avlidit i en olycka på måndag kväll. Lybeck var politiker för De gröna, aktiv inom musiklivet i Borgå och jobbade med integration av invandrare.

Joakim Lybeck drev den populära musikscenen Bar Mary i Borgå mellan åren 1994 och 2007. Baren satsade mycket på livemusik och blev ett andra vardagsrum för många Borgåbor.

Gravljus utanför Bar Marys ingång
På onsdagskvällen tände Borgåbor ljus utanför ingången till gamla Bar Mary vid Krämaretorget. Många höjde också en skål till Joakim Lybecks minne. Gravljus utanför Bar Marys ingång Bild: Yle/ Hanna Othman Joakim Lybeck,ljus (konkret icke-levande objekt),avlidna

Måns Strömberg drev Bar Mary tillsammans med Jocke Lybeck. De lyckades locka så gott som alla kända inhemska musiker att uppträda i Borgå.

Bar Mary höll flera jular dörrarna öppna för hemlösa och ensamma Borgåbor. Många firade jul i baren.

Brann för gröna värden

Joakim Lybeck har under senare år varit en aktiv lokalpolitiker. Han representerade De gröna i stadsfullmäktige och bildningsnämnden.

Han blev omvald i kommunalvalet i våras och fick en stor mängd personliga röster.

Då gladdes han storligen över De grönas framgångar valet och jublade över att De gröna hade blivit Borgås näststörsta parti.

Flyktingar och båtar

Lybeck jobbade också med integration av flyktingar. Han jobbade vid Borgå folkakademi med en grupp unga, föräldralösa flyktingar.

Jocke Lybeck var känd för att bo på en husbåt förtöjd i Borgå å. Han ägde också ångbåten "Hovinsaari", en bogserbåt byggd i S:t Petersburg 1921.

Hans intresse för ångmaskiner ledde också till att han under några år ordnade en ångmaskinsfestival vid gamla järnvägsstationen i Borgå.

Joakim Lybeck blev 61 år gammal.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland