Hoppa till huvudinnehåll

Elever i högstadiet får lära sig att inte antasta varandra sexuellt - "Mycket handlar det för tillfället om sociala medier"

En pojke sitter med huvudet i famnen.
En pojke sitter med huvudet i famnen. Bild: Mostphotos ungdom (skede),pojkar,ungdomar,depression,långtråkighet,mobbning,tonåringar,pubertet,utanförskap,utsatthet,gråt,problem,skolan (fenomen),barn (familjemedlemmar),skam

Grundskolor i huvudstadsregionen satsar i första hand på att ta itu med sexuella trakasserier mellan eleverna. Trakasserier från utomstående behandlas mera sällan. Kampanjen #metoo i sociala medier har belyst hur omfattande sexuella trakasserier är.

I Lagstads skola i Esbo pågår respektveckan. Krisjouren och Ungdom mot rasism har besökt skolan men allt började med ett initiativ från eleverna.

Lagstadselever grundade i fjol gruppen #respekt som lär de andra eleverna respektfullt beteende.

- Elever utbildar elever är det vi försöker göra hos oss i år. Vi har konstaterat att det biter bättre. För tillfället har vi en respektvecka på gång. Vi kör olika teman kring respekt, där kommer såklart också också sexuella trakasserier väldigt starkt in, säger rektor Agneta Torsell.

I Helsingfors satsar Botby grundskola på att lära eleverna om normer och lagar

Skolorna satsar främst på att förebygga sexuella trakasserier mellan eleverna i skolan.

Botby grundskola satsar på förebyggande arbete, och händer det något på skolan så tar personalen tag i saken.

- I första hand är vi medvetna om sådant som händer här i skolan mellan elever. Ibland pågår det också på fritiden. Mycket handlar det för tillfället om sociala medier, där kan kommunikationen gå fel och vara kränkande och otrevlig, säger rektor Janika Wagner på Botby grundskola i Helsingfors.

Också pojkar utsatta för sexuella trakasserier

Janika Wagner på Botby grundskola påminner om att också pojkar är utsatta för kommentarer som gäller till exempel utseende.

Hon får medhåll av rektorn för Lagstads skola.

- Mycket fokuserar vi på det att flickor blir tagna på brösten eller rumpan. Men det här går lika mycket mot killarna att någon tar på snoppen eller tar på rumpan. Det var ett större problem än vi förstod att det var hos oss, säger Agneta Torsell från Lagstads skola i Esbo.

Sexuella trakasserier kan också behandlas under en vanlig lektion

I Winellska skolan i Kyrkslätt behandlas sexuella trakasserier främst inom läroämnet hälsokunskap, men kan också tas upp inom antimobbningsprojektet Kiva skola eller på en vanlig lektion.

- Våra ämneslärare är väldigt alerta med att ta upp aktuella ämnen som diskuteras i tidningar eller sociala medier också på vanliga lektioner, som nu till exempel sexuella trakasserier, säger rektor Kristiina Koli på Winellska skolan i Kyrkslätt.

Kampanjen #metoo (jag också) på sociala medier har fått stor synlighet.

Alla skolor i Finland ska numera ha en jämställdhetsplan och en likabehandlingsplan.

Läs mera:

Sexuella antastanden vanliga i bussar och metro: "När jag vände mig om stod han där med könet i handen"

Någon rör vid en flickas intima delar i metron, någon sätter sig bredvid i bussen och börjar smeka lår och försöker röra brösten. Så ser sexuella antastanden ut i kollektivtrafiken i Helsingfors. Någon är oftast en man och får sällan ett straff trots att händelsen polisanmälts.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen