Hoppa till huvudinnehåll

George Saunders är årets Man Booker-pristagare

George Saunders höll tal efter att han tilldelats Man Booker-priset i London 17.10.2017.
George Saunders höll tal efter att han tilldelats Man Booker-priset i London 17.10.2017. Bild: AFP / Lehtikuva George Saunders,Man Booker International Prize

Den amerikanske författaren George Saunders har tilldelats det prestigefyllda Bookerpriset för romanen "Lincoln in the Bardo".

"Vinnaren står ut för sin innovation och för hur den är skriven. En av jurymedlemmarna beskrev den som fyrverkerier som lyser upp himlen och fick en att tänka om gällande döden, sorg och förlust", sade jurymedlemmen Lola Young.

"Lincoln in the Bardo" är George Saunders debutroman.

Boken baseras på ett verkligt besök som president Abraham Lincoln gjorde år 1862 vid sin älskade 11-årige sons kropp på en begravningsplats i Washington.

Boken placerar Lincolns liv och sonens död sida vid sida med det amerikanska inbördeskriget. Historikers redogörelser ackompanjeras av en kör av röster som tillhör människor som redan är döda, men som inte vill släppa livet.

George Saunders poserar med sin roman "Lincoln in the Bardo".
George Saunders poserar med sin roman "Lincoln in the Bardo". Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER George Saunders,Man Booker International Prize

Också om George Saunders var förhandstippad favorit för Man Booker i år, så uttryckte han stor förvåning och tacksamhet över priset.

Ytterligare fem böcker hade nominerats för Bookerpriset i år: "4 3 2 1" av Paul Auster (USA), "History of Wolves" av Emily Fridlund (USA), "Exit West" av Mohsin Hamid (Pakistan), "Elmet" av Fiona Mowsley (Storbritannien) och ´"Autumn" av Ali Smith (Storbritannien).

Priset delas ut sedan år 1969 och går till den författare som, enligt juryn, skrivit årets bästa bok på engelska.

Tidigare kunde Man Booker-priset bara gå till författare inom det brittiska samväldet, men sedan 2014 räcker det med att boken är skriven på engelska.

Källor: AP, AFP, SVT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes