Hoppa till huvudinnehåll

Kinas mäktiga president Xi Jinping är en konservativ "röd aristokrat"

Kinas president Xi Jingping med fru Peng Liyuan
Kinas president Xi Jingping med fru Peng Liyuan. Kinas president Xi Jingping med fru Peng Liyuan Bild: EPA / Wu Hong Kina,Xi Jinping

Kinas president Xi Jinping var ett oskrivet blad när han kom till makten för fem år sedan, länge var hans hustru mera känd. Det har visat sig att Xi inte är någon vän av reformer, utan betonar stabilitet i samhället.

President Xi Jinping är den mest framgångsrika representanten för de så kallade unga prinsarnas gäng eller de röda aristokraterna. Det är fråga om avkomlingar till bortgångna, högt uppsatta medlemmar av det styrande kommunistpartiet.

De här prinsarna sägs nu bilda Kinas nya överklass. Tack vare Xi bildar de också den mest inflytelserika fraktionen inom partiet.

Många prinsar har blivit stormrika affärsmän. Andra har såsom Xi gjort en politisk karriär.

Liberal förebild

Xis far Xi Zhongxun var en av det socialistiska Kinas grundare Mao Zedongs medhjälpare. Liksom många andra av Maos förtrogna blev fadern förföljd under kulturrevolutionen på 1960-talet.

Senare gjorde Xi Zhongxun en politisk comeback. I början av 1980-talet var han en frispråkig förkämpe för politiska reformer och en av den gråa eminensen Deng Xiaopings rådgivare.

Också sonen Xi Jinping förpassades till landsbygden under kulturrevolutionen. Han levde flera år i anspråkslösa förhållanden i en avlägsen del av landet, och den här upplevelsen sägs ha format hans syn på samhället.

Populär hustru

Efter kulturrevolutionen studerade Xi till ingenjör i Peking. Småningom avancerade han inom partihierarkin till partichef först i ett välmående kustlandskap och sedan i den kommersiella huvudstaden Shanghai.

Under tiden gifte sig Xi med en populär folksångerska som länge var mer berömd än hennes man. Deras enda barn, en dotter, studerar vid Harvard i USA under täcknamn.

År 2007 blev Xi medlem av politbyråns stående kommitté. Då blev det också klart att han skulle bli Kinas nästa ledare efter Hu Jintao.

Ingen reformvän

När Xi kom till makten för fem år sedan var han något av ett oskrivet blad. Kommunistpartiet ser till att allmänheten och omvärlden inte får veta just något alls om de högsta ledarnas privatliv och politiska åsikter, och det gällde också för Xi.

Kinas president Xi Jinping diskuterar med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Peking
Kinas president Xi Jinping diskuterar med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Peking. Kinas president Xi Jinping diskuterar med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Peking Bild: EPA / Lintao Zhang Kina,Xi Jinping,Rex Tillerson

Många hoppades att Xi liksom sin far skulle vara vilja genomföra politiska reformer. Det har visat sig att Xi i stället prioriterar att upprätthålla den samhälleliga stabiliteten.

Xi har inte heller låtit verkställa några betydande ekonomiska reformer. Många ekonomer varnar för att den ekonomiska utvecklingen bromsas upp i fortsättningen ifall reformer inte införs under de följande fem åren.

Läs mera:

Många i Kinas ledning byts ut, men presidenten fortsätter stärka sin makt

Kinas kommunistiska parti har inlett sin sin konferens på onsdagsmorgonen. Av de sju högsta ledarna byts fem ut, medan president Xi Jinping stärker sin ställning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes