Hoppa till huvudinnehåll

President Trump önskar "God jul och glad skatteåterbäring"

USA:s president Donald Trump under ett möte med företag inom sjukförsäkring.
USA:s president Donald Trump under ett möte med företag inom sjukförsäkring. Bild: EPA/AUDE GUERRUCCI Donald Trump,Trump,sjukförsäkring

Amerika först, också i skattepolitiken. President Donald Trump vill sänka skatterna för företag så att de stannar i USA och pengarna används för investeringar hemma.

Det är tal om den största skattesänkningen i USA:s historia, enligt president Donald Trump. Han konkretiserar nu sin skattereform.

Den ska göra det lönsamt för företagen att stanna i USA, växa och anställa fler arbetstagare. En speciell skattemorot ska locka hem tre triljoner dollar, enligt presidenten.

Donald Trump talade på måndagskvällen bland likasinnade i konservativa The Heritage Foundation. Han betonade de vanliga arbetarnas intressen.

”Från bidrag till lönevälstånd”

- Vi lyfter amerikanerna från bidrag till jobb, från beroende till oberoende, från fattigdom till vackert välstånd.

Men president Trump behöver också hjälp. Han uppmanade alla att kontakta sin senator eller kongressledamot.

Det finns också republikaner som tvekar om skattereformen faktiskt är så bra som president Donald Trump upprepar gång efter gång.

”4 000 mer i handen”

Trump utlovar mer pengar i plånboken för de flesta. I medeltal ska varje hushåll få 4 000 dollar mer i handen.

Men det är i medeltal det, påpekar kritiker också på högerkanten.

Inte så att faktiskt alla hushåll får så mycket mer. Det är kanske det som skulle behövas för att reformen ska få folkligt stöd.

Presidenten har redan tidigare presenterat tanken på en massiv skattereform. Nu kom det fler detaljer, vid sidan av svulstiga yttranden om reformens nödvändighet .

Högre gränser och enklare byråkrati

Gränsen för skattebetalande ändras. Skattefriheten skulle höjas för en enskild individ upp till 12 000 förtjänade dollar per år.

Barnavdragen höjs, något som Ivanka har varit en varm förespråkare för, tillade Donald Trump.

Personbeskattningen förenklas till tre skatteklasser och byråkratin blir lättare, lovade presidenten. De allra flesta hushåll ska klara sin skattedeklaration på en enda sida, lovade presidenten.

Skattekamp med omvärlden

Ett stort problem enligt Donald Trump är konkurrensen inom företagsbeskattningen, som är betydligt högre i USA än i konkurrentländerna.

Det har enligt Trump lett till en ekonomisk skada som är självförvållad. Men nu ska bolagsskatterna ner, från 35 procent till max 20 procent.

- Det är avsevärt lägre än konkurrentländerna i denna konkurrensfyllda värld, sade Trump och drog ner applåder än en gång under kvällen.

Det ska också bli enklare att ta hem pengar från utlandet och betala en mindre skatt. Trump nämner siffran tre triljoner dollar, som nu är placerade utomland. De kunde användas bättre här hemma, sade han.

Trumps sämre affärer?

Trump lovade också avskaffad fastighetsskatt, förenklingar för småföretagarna och enklare avdrag för investeringar under samma år.

- Det är nästan så att jag gärna skulle återgå till näringslivet omedelbart, sade Donald Trump.

Färska rapporter i tidningen Forbes avslöjade på måndagen att Trump har sjunkit betydligt på listan över de 400 rikaste i USA, från plats 156 till 248.

Golfbanorna lär gå dåligt och fastighetsbranschen är svår. Dessutom var valkampanjen dyr, tippar Forbes.

Färre skatter, mindre statsbudget

En svårighet med att få igenom skattereformen är att den sägs gynna de redan rika. Trots det har Trump meddelat att han inte skulle gynnas.

Tillsvidare har det inte varit så mycket tal om vilka inbesparingar som måste göras när statens skatteintäkter sinar. Det torde inte vara något problem för Trump som ser mycket onödigt i statsförvaltningen.

Trump och republikanerna hoppas få igenom skattereformen före nyår. Nu hoppas han att amerikanerna flitigt ska försöka påverka sina kongressledamöter och senatorer.

”God Jul!”

Under hösten har president Trump flera gånger talat för ett återinförande av en traditionell, kristen jul.

I går hoppades han på skattereformen som en julklapp till amerikanerna och att pengarna ska användas i USA. Av näringslivet hoppas han på julfirande igen.

- Du går in i butiken och ser den röda färgen, snön, julgubben, slädarna, det hela. Men de har inte ”Merry Christmas” klagade presidenten.

Ingenstans önskas du en ”God jul”. För ”Gott nytt år” och ””Glad högtid” är inte detsamma.

President Trump talar om medelklassmiraklet som händer redan nu.

- Det här är vår chans att göra en skillnad. Det här är chansen man får en gång per generation. Nu kan vi revitalisera vår ekonomi och industri och förnya den amerikanska drömmen, sade presidenten.