Hoppa till huvudinnehåll

Risken med kundsedlar är att för många läkare flyr till privata sidan - då hotas den livsviktiga jouren

Pienen tahdistimen asentamista Puolassa.
Arkivbild. Pienen tahdistimen asentamista Puolassa. Bild: EPA/MAREK ZAKRZEWSKI kirurgi,Hjärtoperation,hjärtat

Om kundsedlar används inom en stor del av specialsjukvården får de privata firmorna lägga vantarna på en allt för stor del av vården, säger kritiker.

Kritiken som haglat över vårdreformen de senaste dagarna handlar den här gången om förslaget om kundsedlar.

Experter på många håll är starkt kritiska till tanken att kundsedlar skulle användas också inom hela specialsjukvården.

I praktiken skulle det innebära att den patient som behöver dagkirurgi skulle få en kundsedel av landskapet, och att patienten sedan kunde välja att utföra ingreppet hos ett företag som landskapet godkänt.

Det ruinerar jouren, det är en verklig risk― Paulina Salminen, Kirurgföreningen i Finland

Men om kundsedeln blir en subjektiv rätt för alla patienter inom specialsjukvården får den privata marknaden lägga vantarna på alldeles för stora helheter av vården. Så säger i alla fall kritikerna.

Det skulle leda till personalbrist inom den offentliga vården, och i förlängningen vara ett hot mot sjukhusens joursystem. En av kritikerna är Kirurgföreningen i Finland.

- Det ruinerar jouren. Det är en verklig risk, det finns inte tillräckligt med personal om läkarna går över till privatsektorn, säger ordförande Paulina Salminen.

Aki Lindén
Aki Lindén. Aki Lindén Bild: Yle/Carina Bruun hns,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),Närbild

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är vd Aki Lindén lika kritisk.

- Det här är en helt livshotande sak för våra nuvarande sjukhus. Hela joursystemet hotas om man måste skära en fjärdedel av läkarna bort från sjukhusen.

Kundsedlar går inte ihop med centralisering

I förlängningen handlar kritiken om att kundsedlar för en allt för stor del av specialsjukvården inte går ihop med den planerade centraliseringen av kirurgin och jourerna.

Det hör till medborgarnas grundrättigheter att det finns en jourverksamhet av god kvalitet - och det är bara den offentliga vården som kan upprätthålla en sådan, säger experterna.

Blindtarmsoperation vid ÅUCS med kirurg Paulina Salminen, sjukskötare Eliisa Suvanto och sjukskötare Eeva Vuorio.
Arkivbild på blindtarmsoperation. Paulina Salminen till vänster. Blindtarmsoperation vid ÅUCS med kirurg Paulina Salminen, sjukskötare Eliisa Suvanto och sjukskötare Eeva Vuorio. Bild: ÅUCS/Henry Suhonen eeva vuorio

Det går alltså inte att centralisera kirurgiska ingrepp och jour till särskilda sjukhus som inte har tillräckligt med personal eller ens klienter.

Därför måste kundsedelmodellen begränsas i någon form, säger Aki Lindén.

- Naturligtvis kan man ha kundsedlar, vi har dem redan nu inom HNS för till exempel starroperationer och påpekar att han inte principiellt är emot kundsedlar.

Men det handlar om vilken form av vård som kan omfattas av dem.

All verksamhet inom sjukhusen kan inte ges ut på marknaden
― Aki Lindén, HNS

- All verksamhet inom sjukhusen kan inte ges ut på marknaden.

Paulina Salminen önskar att man inte brådskar i ärendet.

- Nu måste man tänka efter vad man riktigt ska göra. Det är ingen idé att börja med centraliseringen av kirurgiska åtgärder om man nu gör på det här viset, det är helt omöjligt med de här planerna för kundsedlar. Båda kan man inte ha.

Regeringens budskap har i dag varit att man kommit överens om valfriheten. Användningen av kundsedlar ska hållas kvar, men begränsas.

Läs mera:

Sipilä: Regeringen enig om hur valfriheten i vården ska skötas

Enligt statsminister Juha Sipilä (C) går valfrihetsparagraferna vidare till riksdagsgrupperna imorgon. Finansminister Petter Orpo (Saml) medger att stämningen i förhandlingarna varit spänd tidvis.

Läs också