Hoppa till huvudinnehåll

Stundvis kaos i Borgå centrum då regnet slog ut trafikljus

Bilar i korsningen Mannerheimgtan och Brunnsgtan i Borgå
Vem får köra först? Trafiken i gatukorsningen Mannerheimgatan-Brunnsgatan är stundom kaotisk. Bilar i korsningen Mannerheimgtan och Brunnsgtan i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus trafik,korsningar (plats),Borgå,gatukorsning,mannerheimgatan i borgå

Speciellt vid rusningstid är det mer eller mindre kaos vid gatukorsningen Mannerheimgatan-Brunnsgatan i Borgå. Regnet har slagit ut trafikljusen där.

Orsaken till de mörka trafikljusen är i sin tur att det helt enkelt läcker in regnvatten i en av stolparna.

- Som känt är gillar inte vatten och elektricitet varandra, säger Borgå stads installatör Aija Pelkonen.

Borgå stads kommunteknikavdelning har försökt luska ut varifrån vattnet söker sig in i stolparna och har kommit närmare ett säkert svar genom uteslutningsmetoden, men ännu är det inte klart exakt var vattnet söker sig in i stolpen.

Gaturkorsning Brunnsgatan/Mannerheimgatan i Borgå
Gatukorsningen Brunnsgatan-Mannerheimgatan är den enda korsningen i Borgå där trafikljusen är mörka. Gaturkorsning Brunnsgatan/Mannerheimgatan i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,trafik,trafikljus,gatukorsning,brunnsgatan i borgå

Vätan inne i stolpen är problemet

Stadens kommunteknikavdelning har i alla fall gjort alla tänkbara tätningar, men ännu har åtgärderna inte hjälpt eftersom vätan och fukten finns kvar inne i stolpen.

Pelkonen säger att alla trafikljus i Borgå är likadana och att trafikljusen i gatukorsningen Mannerheimgatan-Brunnsgatan är de enda trafikljus som fått problem av att regnvatten söker sig in i systemet.

- Det verkar som om vattnet skulle ta sig in via en genomföring av något slag. Vi har tätat dem och efter det försökt koppla på trafikljusen men tillsvidare utan att lyckas, säger Pelkonen.

Mörka trafikljus i Borgå
Mörka trafikljus i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus trafikljus,Borgå,trafik,trafiksäkerhet,släckta trafikljus

Känslig apparatur

Förutom att stadens kommunteknikavdelning tätat genomföringar i stolparna har den också försökt torka upp trafikljusen.

- En knapp halvtimme har trafikljusen orkat fungera men efter det har de slocknat igen, säger Pelkonen.

Trafikljusen har varit mörka i ett par veckors tid. Enligt Pelkonen handlar det om känslig apparatur. För att inte hela styranläggningen ska få fel har man försökt komma felet på spåren försiktigt och i maklig takt.

Gatukorsningen Brunnsgatan-Mannerheimgatan i Borgå
Gatukorsningen Brunnsgatan-Mannerheimgatan i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus trafik,Borgå,trafiksäkerhet,vägkorsning,mannerheimgatan i borgå

Stolpen ska nu få torka invändigt

Som följande ska man försöka säkerställa den plats där regnvattnet tar sig in och efter det gäller det ännu att torka upp den läckande stolpen invändigt.

- Alternativet är att den exakta felande länken först hittas och att stolpen efter det får torka upp av sig själv en tid.

Finns det risk för att problemet fortsätter om regnet fortgår?

- Jag hoppas att det inte är så, för stolpen är nu tätad så det borde inte sippra in vatten mera. Nu väntar vi att stolpen ska torka upp invändigt så pass mycket att vi ska kunna koppla på elektriciteten igen, säger Pelkonen.

Läs också