Hoppa till huvudinnehåll

Vasa ändrar utseende - allt fler byggprojekt

Byggarbetsplats i Olympiakvarteret i Vasa.
Lemminkäinens byggarbetsplats i Olympiakvarteret. Byggarbetsplats i Olympiakvarteret i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen byggarbetsplatser,Vasa,grävmaskiner,grävmaskin

I Vasa byggs det mer än tidigare. Många större projekt är under planering och det syns allt fler lyftkranar i stadsbilden. Men det finns ett litet orosmoment: Befolkningsmängden har nämligen minskat den senaste tiden.

Bostäder, affärslokaler och industriområden. Hela spektrat finns representerat när Vasa utvecklas. För en utomstående ser det ut som att det byggs nästan överallt.

"Jämn tillväxt"

Planläggningsdirektören är ändå ganska försiktig i sina uttalanden, men visst, hon får fler planer och idéer på sitt bord nu än för ett år sedan.

Päivi Korkealaakso, Vasas planläggningsdirektör.
Päivi Korkealaakso. Päivi Korkealaakso, Vasas planläggningsdirektör. Bild: Yle/Joni Kyheröinen päivi korkealaakso

- Det är en jämn tillväxt just nu. Det finns många projekt på bordet och det syns lyftkranar runt om i staden. Vi diskuterar fler nya projekt nu jämfört med i fjol, säger Päivi Korkealaakso.

Tror på aktör inom batteribranschen

Till de största projekten hör omvandlingen av den gamla travbanan till ett toppmodernt bostadsområde, ett industriområde intill flygplatsen med förhoppningar om företag knutna till batteriindustrin och Wasa Station på den gamla busstationens område.

Vad gäller industriområdet fick Vasa kalla handen av batteritillverkaren Northvolt. Tesla har ännu inte avslöjat var deras fabrik ska placeras.

Arkitektens bild av Wasa Station.
Wasa Station. Arkitektens bild av Wasa Station. Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy. Lemminkäinen,Vasa,wasa station

- Personligen tror jag nog att någon inom batteribranschen etablerar sig på området, säger Korkealaakso.

Uppdaterade detaljplaner fick det att lossna

Lemminkäinen som drar Wasa Station-projektet har också många andra projekt på gång i staden. Det har skett en islossning efter att gamla stadsplaner äntligen uppdaterades.

en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig.
Idé om hur Travdalen kunde se ut. en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig. Bild: Vasa stad travdalen

- I en stad som utvecklas ska du hitta fyra-fem lyftkranar samtidigt. Det har vi tyvärr inte sett i Vasa de senaste två-tre åren men nu ser vi det igen. Så läget är så att säga normalt nu, säger regiondirektör Mikael Snellman på Lemminkäinen.

Bedömingen är att Vasa växer

Men Vasa har tappat invånare den senaste tiden. Staden försöker vända på trenden bland annat genom att erbjuda nya invånare ett så kallat välkomstpaket. Och byggaktörerna hoppas givetvis att trenden ska svänga.

Mikael Snellman, regiondirektör för Lemminkäinen i Vasa.
Mikael Snellman. Mikael Snellman, regiondirektör för Lemminkäinen i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa,lemminkäinen

- Strategiskt ser vi Vasa som en tillväxtstad, precis som Seinäjoki, och bedömningen är att Vasa växer, säger Mikael Snellman.

Sen finns förstås alltid risken att det uppstår ett överutbud, till exempel vad gäller bostäder. Päivi Korkealaakso säger att man från stadens sida håller ett öga på den saken.

Mikael Snellman säger å sin sida att man hittills inte haft några problem med att få sina bostäder sålda.

Lyftkran vid byggarbetsplats i Vasa.
Lemminkäinens lyftkran. Lyftkran vid byggarbetsplats i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Lemminkäinen,lyftkranar,byggarbetsplatser,byggarbetsplats

Läs också