Hoppa till huvudinnehåll

Vem blir Finlands lucia 2017? De tio kandidaterna är utsedda

Finlands Lucia 2016 Ingrid Holm iklädd ljuskrona och vit luciadräkt med tärnor i Helsingfors domkyrka.
Finland lucia 2016, Ingrid Holm, kröns i Helsingfors domkyrka. Finlands Lucia 2016 Ingrid Holm iklädd ljuskrona och vit luciadräkt med tärnor i Helsingfors domkyrka. Bild: Yle/ Marcus Rosenlund Finlands Lucia,Lucia,Helsingfors domkyrka,luciakröning 2016

De tio kandidaterna till Finlands lucia 2017 är utsedda. Kandidaterna representerar nästan hela Svenskfinland. Luciajuryn sammanträdde i dag, onsdag.

Här är de tio luciakandidaterna:

Ida-Maria Andersson, 19, Vasa
Anna-Kajsa Edström, 21, Jakobstad
Alicia Jalava, 21, Ekenäs
Loviisa Lukka, 18, Heinola
Charlotta Palm, 20, Åbo
Daniela Ragnell, 21, Tenala
Sabina Sievänen, 19, Esbo
Victoria Turunen, 18, Esbo
Andrea Walander, 19, Helsingfors
Emmy Wikström, 18, Sibbo

Kandidaterna träffas för första gången nästa onsdag, den 25 oktober, då de samlas till den traditionella De tios dag.

Juryn valde ut de tio kandidaterna

Årets luciajury består av Mia Hafrén, Steffen Ørsted och Mårten Svartström. Juryn valde ut de tio luciakandidaterna bland ansökningarna som kommit in.

- Vi är alla jättenöjda med vår kandidatlista, säger jurymedlemmarna.

Juryn satt ovanligt länge i år, de sammanträdde i över tre timmar. Mårten Svartström berättar om hur juryn i praktiken jobbade.

- Vi började med att läsa texterna om kandidaterna högt för varandra och försökte få en bild av personerna bakom texterna. Det var väldigt varierande. Sedan tittade vi på bilderna och till sist hörde vi på sången, säger Svartström.

"Alla vi valde har ett musikaliskt öra"

Steffen Ørsted tycker också att det var en varierande kvalitet på ansökningarna och på ljudproven.

- Det var väldigt olika kvalitet på ljudet på ljudproven. Endel kandidater hade skrivit en lång text om sig själv medan andra bara skrivit ett sms, så det var lite svårt att bedöma alla enligt samma kriterier därför, säger Ørsted.

Luciajuryn bestående av Steffen Orsted, Mia Hafrén och Mårten Svartström sitter i ändan på ett bord med en luciakrona på bordet.
Steffen Ørsted, Mia Hafrén och Mårten Svartström är årets luciajury. Luciajuryn bestående av Steffen Orsted, Mia Hafrén och Mårten Svartström sitter i ändan på ett bord med en luciakrona på bordet. Bild: Yle/Hedda Jakobsson Finlands Lucia,Lucia,Santa Lucia,Mia Hafrén,Mårten Svartström,Steffen Orsted

Rösten har en stor betydelse.

- Alla vi valde har musikaliskt öra. Svårast var det med röstprovet, man skickar ju in ett röstprov som man själv tycker låter bra. För oss är det svårt att höra om det är en som klarar av alla uppträdanden som lucia ska göra och bredden på sångerna, säger Mia Hafrén.

Pengarna går till utsatta barnfamiljer

Omröstningen om vem som ska blir Finlands lucia 2017 inleds den 29 oktober och pågår nästan hela november.

Luciainsamlingen ordnas varje år av Folkhälsan och Finlands lucia är insamlingens frontfigur. Insamlingen stöder barnfamiljer som har det tungt.

Under 2016 inbringade insamlingen ungefär 140 000 euro.

Finlands lucia 2016 var Ingrid Holm från Kimitoön.

Läs mera:

Ingrid Holm är Finlands lucia 2016

Ljusets drottning kommer detta år från Kimitoön och har tidigare varit både Åbos och Dragsfjärds lucia. Alla luciauppdrag är lika viktiga, stora som små, att bemöta människor i olika åldrar och få sjunga med en stor kör. Jag ser fram emot alltsammans lika mycket, säger hon efter att hon just fått veta att hon har vunnit.

Läs mera:

Luciakandidaternas dag 1962

Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.