Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Med ett schysst våffeljärn kan man slå världen med häpnad, Ted & Kaj presenterar "waffling"

ted forsström och kaj korkea-aho
Ted & Kaj sprider tonårshumor. ted forsström och kaj korkea-aho Bild: Förlaget Ted Forsström,Kaj Korkea-aho

Benjamin Rosenlund, 14 år

Zoo! #1 Virala genier av Ted & Kaj handlar om ett gäng ungdomar.

Bland dem finns huvudpersonen Atlas, som går i högstadiet. Han har gjort internetserien Zoo!

Hans bästa vän, Elliott, är bortrest och befinner sig i något tropiskt land.

Justus, ”the cool dude”, har orsakat ett viralt fenomen som kallas waffling, som innebär att sitta på ett hett våffeljärn vid igenkännbara platser.

Vem är coolast?

Atlas blir smått avundsjuk på all uppmärksamhet som Justus får. Då både Justus och Atlas ställer upp i skolstyrelsevalet är kampen för seger igång.

Ted & Kaj är finlandssvenska komiker som ligger bakom sketchprogrammet Radio Pleppo och en populär podcast.

Kaj Korkea-aho har skrivit romaner som exempelvis Onda boken, och Ted Forsström har skrivit humorböcker som Teds Nya Ord.

För tonåringar i alla åldrar

Zoo! faller under kategorin tonårsböcker, men språket och användningen av ord är rätt enkelt, så boken kan läsas också av yngre läsare.

Det är lämpligt att påpeka att humorn är rätt tonårsaktig och passar alltså bra för målgruppen.

Pärmen på boken får mig att tänka på En Dagbok För Alla Mina Fans av Jeff Kinney.

pärmen till Zoo!
pärmen till Zoo! Bild: Förlaget Kaj Korkea-aho,Ted Forsström

Efter att ha läst Zoo! skulle jag också kunna kalla den för en finlandssvensk version av Lauren Myracles ungdomsromaner, med vilket jag inte påstår att Ted & Kaj kopierat Myracle, utan bara att de här böckerna liknar varandra i koncept och den miljö som skildras.

Kanske en bror till Bert?

Bokens karaktärer påminde mig också om dem i Berts Dagbok. Atlas påminde om Bert, han är töntig och en ganska stor loser i början av boken.

Miniturken påminner om Lill-Erik, orolig och dum, och Elliott skulle antagligen vara Åke på basen av de få bitarna av information man får om honom.

Bilderna bär berättelsen

Illustrationerna i boken av Pentti Otsamo är roliga, och det bästa var bilderna på igelkotten, som dyker upp rätt ofta i boken.

Ju längre in i boken jag läste blev det alltmer tydligt att den symboliserade Atlas.

Atlas har inga extrema eller unika karaktärsdrag, utan är rätt stereotyp, vilket skapar en känsla av igenkännbarhet och sympati.

Första dagen är högtidsdag

Jag kände igen Ted & Kajs humor i boken. Atlas tycker till exempel att man skall fira den första dagen av varje månad, han gör också en lista på hur dagarna skulle firas, och det verkar som något Kaj skulle kunna tala om i Ted & Kaj-podden.

Exempelvis skriver Atlas om augusti: ”Första Augusti. Dagen då det är helt okej att förstöra andras mat. Man kan till exempel blanda klipulver i någons soppa, och när de börjar spotta ropar man bara: ’Augusti, augusti! Smakar det kinuski?’”

Zoo! marknadsförs som en bok som får en att skratta högt. Det fick den tyvärr inte mig att göra, även om boken är bra, men min vän som också har läst den skrattade högt flera gånger.

Jag skulle gärna läsa mera om Atlas & Co. Man vill ju gärna veta vad som händer efter att skolstyrelsevalet är över.