Hoppa till huvudinnehåll

Dagkirurgin vid Malmska avvecklas inte vid nyår

Malmska
Arkivbild. Malmska Bild: Nathalie Lindvall malmska sjukhuset

Dagkirurgin vid Malmska sjukhuset avslutas inte efter nyår. Social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad vill vänta och se hur SFP:s lagmotion tas emot först.

På torsdagseftermiddagen hade Jakobstads Social- och hälsovårdsnämnd möte. Frågan om dagkirurgin togs upp i och med att den nya hälsovårdslagen fråntar små sjukhus rätten till dagkirurgi.

Det var redan tidigare i höst meningen att nämnden skulle besluta att lägga ner kirurgin från och med årsskiftet, men än en gång tog frågan en vändning.

Väntar och ser

Styrelseordförande Henrik Sandberg i Pedersöre
Arkivbild av Henrik Sandberg (SFP) Styrelseordförande Henrik Sandberg i Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman henrik sandberg

Nu valde i stället Social- och hälsovårdsnämnden att pausa verksamheten från och med årsskiftet, i väntan på att den lagmotion som riksdagsledamöter från SFP har lämnat in ska behandlas.

- Vi tar slutlig ställning till det när lagmotionen är genomklubbad i riksdagen, säger nämndens ordförande Henrik Sandberg (SFP).

Alternativen var att stänga ner eller vänta och se.

- Det är en sak att konstatera att man står framför fullblodigt faktum och avveckla direkt. Nu väntar vi och ser ifall det skulle hända nåt i riksdagen, säger Sandberg.