Hoppa till huvudinnehåll

Den finländska identiteten gömmer sej i Colombias öken

Maa sisälläni/Jenni Kivistö
Maa sisälläni skildrar Wauyy-folkets vardag i den Colombianska öknen. Maa sisälläni/Jenni Kivistö Bild: Maa sisälläni/Jenni Kivistö Maa sisälläni

I sin långfilmsdebut, Maa sisälläni, utforskar regissören Jenni Kivistö likheterna mellan den Colombianska ursprungsbefolkningen Wayuu och oss finländare. Likheterna är större än vad en kunde tro. Maa sisälläni visas under den latinamerikanska filmfestivalen Cinemaissí som börjar i dag i Helsingfors.

Tror du att drömmarna vi drömmer betyder något, att de har en djupare mening och påverkar våra liv? Det tror ursprungsbefolkningen Wayuu, som bor i den Colombianska öknen, vid gränsen till Venezuela. Ökenfolket väver in sina drömmar i vackra armband och hängmattor, de ser andra meningar och sätt att leva än många av oss andra gör.

Men en ökenstorm är inte hemskt mycket annorlunda än en snöstorm, det här insåg regissören Jenni Kivistö när hon besökte Wayuu-folket för första gången. Förutom att hitta en karg och oändlig natur, hittade hon något välbekant, något hon kände igen.

Maa sisälläni/Jenni Kivistö
Tror du på drömmar, betyder de något för dej? Maa sisälläni/Jenni Kivistö Bild: Maa sisälläni/Jenni Kivistö. Maa sisällän

- När jag kom till öknen var det väldigt tyst. Människorna satt i sina hängmattor och frågade kanske om jag vill ha en kopp kaffe. Sedan satt de igen tysta i långa stunder, innan någon sade att nä nu ska jag iväg och arbeta. Jag kände genast igen sättet att vara, säger Kivistö.

I sin djupt personliga dokumentärfilm Maa sisälläni, skildrar Kivistö hur hon hittar sin egna finländska identitet i den Colombianska öknen. Hon beskriver likheterna mellan Wayuu-folket och finländarna, hur det är samma kulturer av tystnad och behovet av eget utrymme.

- Om något sägs är det genomtänkt och det är viktigt att hålla sina löften, säger hon om både Wayuu och finländarna.

Snöfolket och ökenfolket

Den film om identitet och gränser som Maa sisälläni till sist blev, var inte alls det Kivistö hade planerat.

- Jag besökte öknen och dess ursprungsbefolkning med en helt annan idé i åtanke, men jag upplevde något när jag var där, en känsla som inte lämnade mej på flera år. Jag var tvungen att göra en film om den.

Maa sisälläni/Jenni Kivistö
Jenni Kivistös film Maa sisälläni tog allt som allt fem år att färdigställa. Maa sisälläni/Jenni Kivistö Bild: catariina salo Jenni Kivistö,Maa sisälläni

Filmen är långt baserad på regissörens egna upplevelser och tankar om att hitta det äkta finländska på ett helt annorlunda ställe än Finland.

- Den handlar också om att se verkligheten på ett annat sätt. Är Finland en öken eller är öknen Finland är kanske inte det viktigaste i filmen, utan möjligheten att se på saker i ett nytt ljus.

Det låter nästan magiskt när Kivistö berättar om sina upplevelser i öknen, och till en del var det kanske också det.

- Wayuu-folket tror på drömmar och på alternativa sätt att se på verkligheten. Genom det gick jag också själv djupare in i filmen.

Kvinnligt fokus på Cinemaissí

Maa sisälläni är också ett ställningstagande mot det världspolitiska läget där folk delas in i olika grupperingar och gränser dras och bevakas hårdare, berättar Kivistö.

- Ibland vore det viktigare att se alla likheter som finns mellan oss, vi är inte så hemskt olika.

Maa sisälläni är en del av programmet under Cinemassí, den latinamerikanska filmfestivalen som ordnas i Helsingfors 19-22.10. Temat för årets festival är transkulturalitet, och särskilt den kvinnliga rösten.

Maa sisälläni/Jenni Kivistö
Wayuu-folket har ännu inte sett filmen, men Jenni Kivistö tänker snart åka ut till öknen och visa den för dem. Det är det mest nervösa, hur ska huvudrollsinnehavarna ta emot den? Maa sisälläni/Jenni Kivistö Bild: Maa sisälläni/Jenni Kivistö Maa sisälläni

Under festivalen visas bland annat fyra filmer som är finsk-latinamerikanska produktioner, varav Maa sisälläni är en. En annan, delvis finskproducerad, film att rikta sin uppmärksamhet mot under festivalen är Intimate battles.

Intimate battles handlar om mäns våld mot kvinnor i fem länder; Indien, Mexiko, Spanien, USA och Finland. I varje land möter vi i intima intervjuer en överlevare av våld i hemmet. Kärlek ska inte göra ont, är den övergripande tesen.

Cinemaissí ordnas för trettonde gången och är norra Europas största latinamerikanska filmfestival.

Maa sisälläni visas 19.10 klockan 19 på Andorra, 20.10 klockan 18.30 på Korjaamo och 21.10 klockan 14.30 på Korjaamo.

Läs också