Hoppa till huvudinnehåll

Djurägare i Karis misstänker: "Någon doppade min katt i brännolja"

En katt som står på en matta. Katten är dränkt i något för pälsen är våt.
Katten Lana kom hem med pälsen dränkt i ljusgul smörja. En katt som står på en matta. Katten är dränkt i något för pälsen är våt. Bild: Emilia Nyberg katt,Karis,Västnyland,djurskyddsbrott

Två katter på landsbygden i Karis har blivit doppade i något starkt medel. Nu kämpar katterna för att överleva. En av de drabbade kattägarna ber nu andra djurägare att hålla koll på sina djur.

Det var tidigt på måndagsmorgonen (16.10) som katten Lana kom hem till Sutarkulla gård med pälsen full av något otäckt. Hon var trött och eländig och hade ont i benen och i bakdelen av kroppen.

- Hon var helt täckt i någon häxblandning som vi antar att kan vara brännolja eller någon typ av blekningsmedel. Hon hade inte en enda ren fläck på pälsen, säger Lanas ägare Emilia Nyberg.

En katt ligger nerbäddad under filtar och har en vattenflaska bredvid sig.
Katten Lana var nerkyld när hon kom hem. Hon bäddades ner med filtar och varma vattenflaskor för att få upp värmen. En katt ligger nerbäddad under filtar och har en vattenflaska bredvid sig. Bild: Emilia Nyberg katt,Karis,Västnyland,djurskyddsbrott

Först tänkte Nyberg att det skett en olycka eller ett misstag. Men så kom grannens katt hem med samma smörja i pälsen samma kväll.

- Då blev det uppenbart att det inte ligger något misstag bakom det här.

Kämpar för att överleva

Emilia Nyberg bor med sin man på Sutarkulla gård som ligger på landsbygden i Karis. Den närmaste grannen är Nybergs föräldrar och det är deras katt Molly som nu kämpar för att överleva.

- Katterna har varit i jättedåligt skick. De har inte ätit och druckit. De har antagligen fått i sig av medlet.

En katt med blöt päls sitter i en korg.
Lana mår litet bättre men det är ännu oklart hur det kommer att gå. En katt med blöt päls sitter i en korg. Bild: Emilia Nyberg katt,Karis,Västnyland,djurskyddsbrott

Förutom någon smörja i pälsen hade också Molly ont i benen och bakdelen av kroppen.

- Vår katt är aningen bättre men det är ännu oklart hur det kommer att gå. Den andra katten är i så dåligt skick att den antagligen inte kommer att klara sig, berättar Emilia Nyberg.

"En människa ligger bakom detta"

Nyberg understryker att de inte vet vad som har hänt eller vem som kunde ha gjort något åt katterna. Men hon tror att det högst antagligen är en människa som har gillrat en fälla eller på något annat sätt fångat katterna.

- Inte skulle de annars bara få ont i benen och frivilligt hoppa in i en stinkande kanister med brännolja.

Det är hemskt att oskyldiga djur ska bli skadade och vara tvungna att sätta livet till för sådant här.

Emilia Nyberg tog katten Lana till veterinären direkt på måndagsmorgonen. Där tvättades katten med diskmedel eftersom det var det enda som bet på smörjan i pälsen. Katten har också fått dropp, antibiotika och andra mediciner.

Veterinären kunde inte heller säga exakt vad det är som katterna fått i pälsen eller vad som kunde ha hänt.

Inte hittat något konstigt

Nyberg konstaterar att katterna är steriliserade och håller sig relativt nära gården. De har inte heller hittat något suspekt i naturen i närheten.

- Vi har gått och inspekterat alla uthus och skogsbryn i närheten utan att ha hitta något suspekt.

En gammal röd bondgård med vita knutar skymtar bakom grönskande växtlighet.
Emilia Nyberg bor på en gård söder om Läppträsket. Det är glest mellan grannarna på området. En gammal röd bondgård med vita knutar skymtar bakom grönskande växtlighet. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,Västnyland,landsbygd,sommar,bondgårdar,fastigheter,gammalt hus

Hon har inte heller hört talas om att andra katter skulle ha råkat ut för något liknande. Hon hoppas nu att andra djurägare i trakten ska vara vaksamma och hålla koll på sina husdjur.

- Jag hoppas att det inte uppstår fler liknande fall. Det är hemskt att oskyldiga djur ska bli skadade och vara tvungna att sätta livet till för sådant här.

Emilia Nyberg och hennes man har polisanmält fallet och planerar att göra en djurskyddsanmälan.

Du kan läsa en längre redogörelse om vad som hänt katten Lana på Emilia Nybergs blogg.

Fem anmälningar i Västnyland i år

På Raseborgspolisens område som sträcker sig från Hangö via Raseborg till Ingå har det i år registrerats fem anmälningar gällande djurskyddsbrott eller djurskyddsförseelse. I den här siffran är Nybergs anmälan inte inräknad.

Mats Sjöholm vid polisen i Raseborg säger att det är viktigt att man för sitt djur till veterinären ifall djuret behöver vård.

Bara det att ett djur blivit sjukt av någonting leder alltså inte till en förundersökning― Mats Sjöholm, Raseborgspolisen

Man kan också meddela tillsynsveterinären om man misstänker att någon med avsikt försökt skada djuret.

En anmälan till polisen kan göras men man bör komma ihåg att det ska finnas något konkret till stöd för misstanken för att polisen ska kunna påbörja en förundersökning, säger Sjöholm.

- Bara det att ett djur blivit sjukt av någonting leder alltså inte till en förundersökning.

Yle Västnyland försöker få information från myndigheter under dagen.

Artikeln uppdaterades 19.10.2017 klockan 11.54 med information av Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

Läs mera:

Hundgodis som legat i gräset. Någon håller i den med hjälp av en svart plastpåse.

Hundar misstänks ha förgiftats i Pojo

Två hundar misstänks ha blivit förgiftade efter ett besök i hundparken i Pojo förra veckan. Hundägare besöker nu parken på egen risk.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland