Hoppa till huvudinnehåll

En Trumpkopia och en islamofob vinner väljarnas hjärtan - är Tjeckien EU:s följande bråkstake?

Den tjeckiska politikern Tomio Okamura har fått Hitlermustasch på en valaffisch.
Den tjeckiska politikern Tomio Okamura har fått Hitlermustasch på en valaffisch i Prag. Den tjeckiska politikern Tomio Okamura har fått Hitlermustasch på en valaffisch. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Tjeckien,parlamentsval,Valaffisch,Adolf Hitler,Tomio Okamura

Trots EU:s lägsta arbetslöshet, ekonomisk tillväxt och stark industri väljer Tjeckien lite överraskande öst framom väst. Varför har högerpopulisterna stark medvind i Tjeckien?

Prick klockan 18 byter man skift i fabriken några mil utanför Prag. Den 36-åriga Radka Rybářová är en av många som klockar ut. Hon gillar sitt jobb men inte EU.

- Jag gillar inte att EU blandar sig i frågor som bara berör Tjeckien och jag vill inte har euro som valuta.

I tio år har Rybářová tillverkat Tjeckiens stolthet, landets största exportvara, Škodabilar. De flesta av bilarna som rullar ut från fabriken säljs på EU:s inre marknad.

Hennes kollega, 40-årige Radek Jíra som har arbetat vid fabriken hela vuxna liv, ser ändå ingen nytta med EU-medlemskapet.

- Vi klarar oss bättre själva. Då kan vi bestämma vad som är bäst för oss. Jag är för ett utträde ur EU.

Industgriarbetaren Radek Jíra utanför Skodafabriken i Mladá Boleslav.
Radek Jíra. Industgriarbetaren Radek Jíra utanför Skodafabriken i Mladá Boleslav. Bild: Yle / Jeroen Mortier Tjeckien,Radek Jíra

Radek Jíra säger att han i det tjeckiska parlamentsvalet tänker ge sin röst till landets högerextrema parti.

- I det här valet ger jag dem en chans.

Ytterhögerledare: ”Vi vill ha trygghet - inte muslimer”

Solen skiner över Prags vackra byggnader och längs Karlsbron samlas turister för att på avstånd beundra den ståtliga Pragborgen.

Ett stenkast från turistkvarteret, i parlamentet pågår likaså ett myller. På helgen går tjeckerna till parlamentsval och tv-journalister jagar partiledare.

En av de som får mycket tv-tid är ytterhögerledaren Tomio Okamura. Han berättar stolt om sina goda vänner inom politiken.

- Geert Wilders är min vän, vi träffas regelbundet. Också Marine Le Pen är givetvis min vän, vi koordinerar vår politik. Förstås även Salvini från Lega Nord. De är mina politiska vänner och det är trevligt.

Okamura har en japansk far och tjeckisk mor och precis som sina vänner är han populär.

Den tjeckiska politikern Tomio Okamura.
Tomio Okamura. Den tjeckiska politikern Tomio Okamura. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Tomio Okamura,Tjeckien

Hans islamfientliga parti väntas bli tredje störst med över tio procent av rösterna.

- Det här är vårt land, inte Merkels eller Junckers, de ska inte få bestämma över oss, vi borde lämna EU.

Okamura talar samma språk som Nederländernas Geert Wilders och varnar för följderna ifall den muslimska befolkningsguppen växer.

I dag finns det mellan 10 000 och 20 000 muslimer i Tjeckien som har en befolkning på drygt 10 miljoner.

- Vi ska fortsätta vara ett tryggt land utan muslimer.

Hans budskap är islamkritiskt och radikalt men inte unikt i Tjeckien.

Nästa premiärminister – en snarlik kopia av Trump

Hösten 2015 beslöt EU att omfördela 160 000 asylsökande från Italien och Grekland.

Tjeckien motsatte sig beslutet att ta emot endast 12 asylsökande, av landets kvot på 2 691. Ungern och Polen har inte tagit emot en enda asylsökande.

Men går helgens parlamentsval som opinionsmätningarna visar så kommer den tjeckiska migrationspolitiken om möjligt ytterligare att stramas åt.

Valets troliga vinnare, den förmögna affärsmannen och populisten Andrej Babiš, säger likaså nej till asylsökande och ställer sig kritisk till EU.

I en intervju för Washington Post tar Tjeckiens näst rikaste person avstånd från ett multikulturellt samhälle och menar att flyktingkrisen 2015 var ett resultat av ”Merkels enfaldiga politik”.

Babiš budskap går hem bland väljarna i ett land där ekonomin blomstrar och arbetslösheten är lägst i hela Europa.

Den tjeckiska politikern Andrej Babiš.
Andrej Babiš. Den tjeckiska politikern Andrej Babiš. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Tjeckien,Andrej Babiš

När tjeckerna går till val röstar de inte för förändring utan för att livet ska fortsätta som förut, förklarar Jiří Pehe, politisk expert och chef för New York University i Prag.

- Många har det väldigt bra i dag, men många är också oroliga över att det ska bli sämre. Det är därför de här invandrar- och EU-kritiska politikerna säger att var inte oroliga - vi låter inte utlänningar komma hit och ta era jobb.

Forskaren Pehe jämför Babiš med politiker som Silvio Berlusconi och Donald Trump.

- Han är en populist som har pengar, äger medier men saknar en politisk inriktning. För att uttrycka det cyniskt så utgår hans politik från hans egna intressen.

EU-kritiska politiker talar inte EU

I utkanten av Prag samlas politiker till en de sista tv-debatterna. Men trots att den tjeckiska publiken hör till de mest EU-kritiska så är det väldigt lite snack om EU.

- De vill inte tala om det eftersom EU är komplicerat. EU-vänliga politiker blir lätt överkörda av kritikerna och deras dogmatiska argument, så istället låter man bli att tala om EU, menar Jiří Pehe.

Få tror ändå att Tjeckien på allvar skulle överväga ett Czexit, ett tjeckiskt utträde ur EU. Lubomír Zaorálek är utrikesminister och leder landets socialdemokrater.

De tjeckiska socialdemokraternas ledare Lubomír Zaorálek till vänster.
Lubomír Zaorálek i vit skjorta framme till vänster. De tjeckiska socialdemokraternas ledare Lubomír Zaorálek till vänster. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Tjeckien,Lubomír Zaorálek

- Jag är övertygad om att EU är vårt enda alternativ. Vi hör hemma i EU både politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Jag kan inte se några andra alternativ för Tjeckien, säger han och skyndar vidare till tv-studion.

Blir Tjeckien isolerat i EU?

Klart är ändå att Tjeckien efter helgens parlamentsval kommer att förhålla sig väldigt kritiskt till de fransk-tyska planerna på ett stärkt EU-samarbete.

Och blir Andrej Babiš premiärminister så distanserar Tjeckien sig ytterligare från Bryssel.

Den politiska experten Jiří Pehe menar att Tjeckien i allt högre grad blir som EU:s bråkstakar Ungern och Polen.

- Konsekvenserna är att vi hamnar i periferin tillsammans med Ungern och Polen. Det har följder för både vår politik, säkerhet och ekonomi. Men det är svårt att säga exakt hur.

- Vissa tjeckiska politiker argumenterar att det här inte är ett problem eftersom också Sverige och Danmark - som inte heller deltar i eurosamarbetet - också är ute i periferin.

- Men dessa politiker inser inte att vara ute i periferin tillsammans med Polen och Ungern skiljer sig från den periferi där Danmark och Sverige är, säger Pehe.