Hoppa till huvudinnehåll

Esbo satsar på stadscyklar vid västmetron - 700 nya cyklar ska tas i bruk på våren

Stadens gula lånecyklar i Kottby.
Stadscyklar i Kottby i Helsingfors. Helsingforscyklarna har testats i Esbo i år, i framtiden ska Esbo få egna stadscyklar. Stadens gula lånecyklar i Kottby. Bild: Marianne Sundholm / Yle lånecyklar,Helsingfors,Kottby,citycyklar

Årets test med 100 stadscyklar har varit lyckat. Våren 2018 ska Esbo satsa på ett eget system för stadscyklar i södra Esbo.

I framtiden ska Esbobon kunna ta en stadscykel till metrostationen. Tekniska nämnden beslutade om saken på onsdag.

Esbo ska köpa in 700 stadscyklar och 70 cykelstationer som ska tas i bruk våren 2018. Cykelnätverket ska finnas nära västmetron, området sträcker sig från Mattby till Otnäs.

mattby metrostation sedd från tåget
Mattby metrostation. I Mattby har stadcyklar testats i år. I framtiden vill Esbo satsa på stadscyklar vid metrostationerna. mattby metrostation sedd från tåget Bild: Yle/Helena von Alfthan Västmetron,Mattby

- Cykelstationerna ska finnas vid metrostationerna och därifrån norrut och söderut ända till stranden. Området valdes för att här finns många olika funktioner. Det finns bostadsområden, flera arbetsplatser, Otnäs med många studerade och naturområden, säger Johanna Nyberg som är trafikstyrningschef på Esbo stad.

Alberga kan få stadscyklar i nästa skede

I år har 100 stadscyklar och 10 stationer funnits i Mattby-Olarsområdet. De cyklarna kom från Helsingfors och ska ges tillbaka till HST i slutet av oktober.

Tillräckligt många använde stadscyklarna i år för att Esbo stad ska våga satsa på ett eget cykelnätverk. Kring 760 cykelturer i veckan har gjorts med stadscyklarna i Esbo.

Tekniska nämnden föreslår att staden ska undersöka om det går att senare utvidga systemet till Alberga.

Läs mera:

Stadscyklar till Esbo

Efter det lyckade försöket med stadscyklar i Helsingfors är det nu Esbos tur. Två stationer och hundra cyklar placeras i Olars-Mattbyområdet sommaren 2017.

Läs också