Hoppa till huvudinnehåll

FN nagelfar Burma igen - bygger läger för 800 000 flyktingar

Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh
Närmare 600 000 rohingyer har på kort tid flytt från Burma till Bangladesh och det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen. Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Myanmar,Rohingyer

Burmas regering har inte uppfyllt sin plikt att skydda rohingyamuslimer, anser två av FN:s specialrådgivare.

Adama Dieng, FN:s rådgivare för förhindrande av folkmord, och hans kollega Ivan Simonovic anser att omvärlden också bär ett medansvar för den värsta flyktingskrisen i världen just nu.

- Burmas regering har inte uppfyllt sina internationella åtaganden att skydda rohingyamuslimer för förföljelser, trots varningar som vi och andra har utfärdat, säger rådgivarna i ett gemensamt uttalande.

- Det internationella samfundet har likaså misslyckats i det här hänseendet, tillägger Dieng och Simonovic.

De flesta som har flytt är kvinnor och barn
De flesta som har flytt är kvinnor och barn De flesta som har flytt är kvinnor och barn Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Myanmar,Rohingyer,Mr. Bangladesh

Nästan 600 000 har flytt

Närmare 600 000 rohingyer har flytt från Burma till grannlandet Bangladesh sedan slutet av augusti.

FN har tidigare anklagat den burmesiska armén för medvetna etniska rensningar av den muslimska minoriteten i den nordvästra delstaten Rakhine.

När skall vi leva upp till våra otaliga löften om "aldrig mer"― Adama Dieng, FN:s rådgivare för förhindrande av folkmord

FN:s säkerhetsråd har också krävt att förföljelserna upphör omedelbart och att Burma tillåter flyktingarna att återvände hem.

Säkerhetsrådet har ändå inte lyckats införa sanktioner på grund av Kinas och Rysslands motstånd.

Kina är Burmas främsta bundsförvant och det har hotat att lägga in sitt veto mot eventuella sanktionsförslag som kunde drabba den burmesiska arméledningen.

Karta över Burma.
Karta över Burma. Bild: Yle/Rea Lemström Myanmar,kartor,Rakhinestaten

"Än en gång medskyldiga"

- Vårt misslyckande att förhindra förföljelser gör oss än en gång medskyldiga, klagar folkmordssändebudet Adama Dieng i sitt uttalande.

FN:s människorättsbyrå slog nyligen fast att Burmas mål är att utvisa rohingyerna för gott, bland annat genom att lägga ut minor vid gränsen mellan Burma och Bangladesh.

Den burmesiska armén anklagades för att ha bränt ned rohingyabyar och för att ha utfört massvåldtäkter.

FN-utredarna citerade ögonvittnen som berättade om hur soldater sköt urskiljningslöst mot flyende rohingyer.

- Högtalare användes i vissa fall inför och under attackerna mot byarna. Ni hör inte hit, åk till Bangladesh. Om ni inte flyr så kommer vi att bränna era byar och döda er, skriver utredarna.

Den burmesiska armén anklagar militanta rohingyer för att ha massakrerat 45 hinduer och för att ha bränt deras by i Rakhine
Armén har bränt ned tiotals rohingyabyar i delstaten Rakhine Den burmesiska armén anklagar militanta rohingyer för att ha massakrerat 45 hinduer och för att ha bränt deras by i Rakhine Bild: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING Myanmar,Rakhinestaten

Världens största flyktingläger

FN-representanten Jeffrey Feltman har den här veckan förhandlat med burmesiska myndigheter, men utan resultat. Han ska härnäst rapportera om sin resa för säkerhetsrådet.

FN planerar nu att bygga världens största flyktingläger i samarbete med Bangladesh.

Det planerade flyktinglägret i östra Bangladesh skulle ha rum för upp till 800 000 flyktingar.

Det största flyktinglägret i världen finns för närvarande i Bidibidi i Uganda där det finns 285 000 flyktingar.

Det näst största lägret, Dadaab i Kenya, har 239 000 flyktingar medan det tredje största lägret, Kakuma som också ligger i Kenya, har plats för 185 000 människor.

Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti
Burmas armé har lagt ut minor vid gränsen till Bangladesh, enligt FN Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Myanmar,Mr. Bangladesh,Rohingyer

USA allt mer kritiskt

Medan Kina och Ryssland motsätter sig konkreta åtgärder mot Burma så har USA blivit allt mer högljudd i sin kritik.

Över 40 kongressledamöter har undertecknat en vädjan om att USA bör göra något för flyktingarna och införa ensidiga sanktioner mot Burma.

Utrikesminister Rex Tillerson sade på onsdagen att USA betraktar den burmesiska armén som skyldig till den enorma flyktingkrisen.

- Vi är mycket orade över vad som händer, konstaterade Tillerson.

Källor: AFP, Reuters