Hoppa till huvudinnehåll

Martina Haag till Vasa LittFest

martina haag
Martina Haag. martina haag Bild: Atena Kustannus/Hanna-Leena Soisalo Martina Haag

Den svenska skådespelaren, kolumnisten och författaren Martina Haag är en av gästerna på nästa års litteraturfestival Vasa LittFest. Festivalen ordnas den 16-18 mars nästa år.

Förutom Martina Haag kommer åtminstone författaren och bildkonstnären Rosa Liksom, musikredaktören och författaren Jake Nyman samt författarna och komikerna Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Producenten Toni Sjöblom och representanten för innehållsarbetsgruppen Anna-Maija Koskimies-Hellman från Vasa stad berättar att man nästa år återgår till festivalens kärna, det vill säga boken, litteraturen och läsandet.

- Förutom litteraturen som sådan och som konstart vill vi också lyfta fram betydelsen av läsandet, säger Koskimies-Hellman.

Sjöblom och Koskimies-Hellman konstaterar att läsandet konkurrerar med tidsfördriv och underhållning av olika slag. I nyheterna får man höra att läskunnigheten bland ungdomar och vuxna blir sämre.

- Vi vill att programmet för LittFest förmedlar ett budskap om hur man i bästa fall kan fördjupa sig i en bok eller försvinna i den och också med hjälp av den hitta en bit av sig själv eller kanske ett nytt perspektiv på sin egen värld.

Diktare får framföra sina alster

Evenemangen under Vasa LittFest ordnas bland annat i huvudbiblioteket och i stadshusets festsal. Ett nytt ställe är Bock´s Corner Brewery där kvällsprogrammet ordnas på lördag.

Där ordnas också det nya Open mic-evenemanget, där diktare - både professionella och de som skriver för skrivbordslådan - får framföra sina alster. Alla evenemang är avgiftsfria.

Programmet för nästa års LittFest har planerats av en arbetsgrupp vid Vasa stadsbibliotek. Ett mer detaljerat program publiceras i december.