Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Spaniens ultimatum till Katalonien löper ut, EU dryftar flyktingkvoter och Sipilä anses behandlas illa i medierna

Juha Sipilä
Juha Sipilä Bild: AOP Juha Sipilä,Finlands statsminister,Sipilä

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes:

Konflikten mellan Katalonien och den spanska centralregeringen hotar att förvärras när Spaniens ultimatum till den katalanska regeringen löper ut på torsdag förmiddag.

EU:s stats- och regeringschefer samlas i dag till ett tvådagars toppmöte i Bryssel för att diskutera en gemensam migrationspolitik med påtvingade flyktingkvoter för medlemsländerna. Splittringen om saken är djup inom EU. Exempelvis Tjeckien sätter sig på tvären.

Antalet bekräftade dödsoffer i terrängbrandsdrabbade Kalifornien i USA stiger; nu är dödssiffran 42. Omkring tio tusen brandmän kämpar för att släcka bränderna.

Inrikes:

Regeringen avgör i dag om det ska göras en exceptionell säkerhetsutredning om den knivattack som ägde rum i Åbo i augusti, uppger FNB

En klar majoritet av Centerpartiets distriktschefer anser att ordförande statsminister Juha Sipilä blivit orättvist behandlad av medier jämfört med andra statsministrar. Det visar en enkät av Uutissuomalainen. Av 21 chefer svarade 19 på enkäten; 12 tyckte att Sipilä blivit orättvist behandlad. Nästan hälften av dem som svarade tyckte att Sipilä har misslyckats med sitt förhållande till medier.

Det finns igen ett stort intresse för Viria-aktier. Många österbottniska aktieägare har under den senaste tiden blivit erbjudna 1 000 euro för en Viria-aktie.

Var med och röstra fram århundradets finlandssvensk! Den som utses till århundradets finlandssvensk kommer att koras i direktsändning på Folktingets Svenska dagen-fest på Svenska teatern måndagen den sjätte november.

Vädret

Kallare luft strömmar från Lappland söderut och det kommer lokalt blötsnö eller snöfall. Halvklart/mulet.

Temperaturen 5..9 grader, i norr 0..+5 grader.