Hoppa till huvudinnehåll

När eleverna flyttar ut flyttar stadsdirektören in – Strömborgska skolan kan bli nytt stadshus i Borgå

skolgård
skolgård Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,strömborgska skolan

Staden har planer på att koncentrera sin förvaltning till så få fastigheter som möjligt. Strömborgska skolan i Borgå centrum är ett alternativ som nu utreds.

Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz behöver inte stå länge utanför skolhuset i rödtegel för att se på fastigheten med helt nya ögon. Stadsledningens ögon.

- Här ovanför huvudingången kan stadens vapen sättas upp och bottenvåningen passar utmärkt som ny plats för vårt servicekontor Kompassen.

Skolhus i höstprakt.
Skolhus i höstprakt. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,strömborgska skolan

Då västra enhetsskolan står klar om två år töms Strömborgska skolan på elever och lärare.

- Enligt lokalitetsledningens utredningar är det extremt svårt att bygga bostäder i skolhuset, säger von Schoultz. Orsaken är att skolbyggnaden troligtvis kommer att skyddas.

Den kända arkitekten Hilding Eklund har ritat byggnaden. Strömborgska läroverket togs i bruk 1961.

- Som gammal Borgåbo har man ju vant sig med huset och fasaden. En del tycker säkert att det handlar om strålande arkitektur och andra att huset är fult som stryk.

Porträtt på man framför glasdörrar.
Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz Porträtt på man framför glasdörrar. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,fredrick von schoultz

Om planerna blir verklighet står stadens förvaltning och fastigheter inför ett stort pussel.

- Tanken är att vi i så fall flyttar all verksamhet från Valtimohuset, Kommungården, Campushuset och Telehuset till Strömborgska huset, säger von Schoultz.

För planering och ombyggnad finns nu medel reserverade i förslaget till ny ekonomiplan. Kostnadskalkylen är satt till 12 miljoner euro.

Skolfasad i rödtegel.
Skolfasad i rödtegel. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,strömborgska skolan

Vad som i så fall kommer att hända med det nuvarande anrika stadshuset är oklart.

- Om största delen av vår personal kommer att finnas i skolfastigheten är det konstigt om inte också stadens ledning är där. Stadshuset används ju redan nu mer som ett möteshus än som ett ämbetshus.

namnskylt på skolport.
namnskylt på skolport. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,strömborgska skolan