Hoppa till huvudinnehåll

Nystart för jakten på butiksföretagare - Björkö handel piffas upp med talkokrafter

Björkö handel i Houtskär.
Björkö handel i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus houtskär,Lanthandel

På Björkö i Houtskär väntar man fortfarande på att en ny företagare ska ta över bybutiken. Innan man kör i gång en ny annonskampanj ska butiken snyggas upp.

På onsdagen var det talkodag och flera dök upp för att hjälpa till berättar Karl-Johan Palmu, ordförande för fastighetsbolaget Björkö-Mossala handel ab.

- Vi ska måla och fixa så det ser rent och snyggt ut. Nu håller vi på och spacklar väggar, efter det ska vi måla.

Intresse har funnits

Flera har varit intresserade av butiken sedan den stängde vid årsskiftet, men av olika orsaker har det ändå inte blivit av med ett hyresavtal. Lönsamheten kan vara en orsak tror Palmu.

- Det skulle ju gärna få vara ett par, då kunde den ena eventuellt jobba med något annat vintertid. Sommartid då det är högsäsong, då behövs det ju nog flera i butiken, men vintertid räcker det med en.

Hyllorna börjar gapa tomma vid Björkö handel i Houtskär.
Hyllorna börjar gapa tomma vid Björkö handel i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus affärer,Lanthandel,butikshylla

Björkö har nu varit utan butik över sommaren, och det är besvärligt, berättar Palmu. Näsby ligger på bara 15 kilometers avstånd, men att ta sig dit tar lång tid. Från Mossala måste man ta två färjor.

- Har man glömt mjölken tar det nästan två timmar att fara och handla.

Vem kunde jobbet som butiksföretagare på Björkö passa?

- Det måste nog vara en som är mycket social, skrattar Palmu.

- Och kanske någon som har nya idéer och hittar på något annat att sälja utöver vanliga grejer. Förut har här varit bageributik med färskt bröd, något sådant hjälper ju till, säger Palmu.