Hoppa till huvudinnehåll

Strömsökorv på svamp och vildsvin

Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd
Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),korv,recept

Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt. Korven skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv!

Ingredienser till ca 20 korvar:

  • 500 g färsk vildsvamp, t.ex. trattkantareller
  • 3 dl kokta gula ärtor
  • 1,5 dl kokt tärnad jordärtskocka
  • 2 st gul lök
  • 400 g finmald fläskfärs
  • 350 g grovmald vildsvins färs
  • 150 g finmald späck
  • 1-2 dl grönsaksbuljong
  • ½ kruka timjan
  • 30 g salt
  • 5 meter fjälster
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Baka svampen med salt, olja och hälften av timjan under folie på ugnsplåt i 175 grader, 15 minuter.
  2. Mixa svamp, timjan, svettad lök och ärter grovt.
  3. Pulsmixa in avsvalnad jordärtskocka.
  4. Arbeta ihop späck, kött och salt tills det binder, dvs. blir lite klibbigt. Tillsätt grönsakerna och riktigt med svartpeppar.
  5. Avsluta med kall buljong.
  6. Kyl korvsmeten minst en timme.
  7. Stoppa korven med stoppningsmaskin och förbaka korven 5 minuter i 100 grader på en plåt med lite vatten.
  8. Grilla eller stek före servering.

Bra att veta:

  • Svampen bakas under aluminiumfolie för kondensens skull, utan täckning blir svampen seg och torr.
  • Korven förbakas för att fjälstret ska krympa jämnt kring korven, vilket förhindrar att korven spricker vid tillagning.
  • Korv är en emulsion, därför ska smeten kylas innan stoppning så att ingredienserna får binda ihop ordentligt.
  • Korven går utmärkt att frysa efter förbakningen.
Korv på en plåt i Strömsö köket
Korv på en plåt i Strömsö köket Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept