Hoppa till huvudinnehåll

Strömsökorv på svamp och vildsvin

Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd
Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),korv,recept

Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt. Korven skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv!

Ingredienser till ca 20 korvar:

  • 500 g färsk vildsvamp, t.ex. trattkantareller
  • 3 dl kokta gula ärtor
  • 1,5 dl kokt tärnad jordärtskocka
  • 2 st gul lök
  • 400 g finmald fläskfärs
  • 350 g grovmald vildsvins färs
  • 150 g finmald späck
  • 1-2 dl grönsaksbuljong
  • ½ kruka timjan
  • 30 g salt
  • 5 meter fjälster
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Baka svampen med salt, olja och hälften av timjan under folie på ugnsplåt i 175 grader, 15 minuter.
  2. Mixa svamp, timjan, svettad lök och ärter grovt.
  3. Pulsmixa in avsvalnad jordärtskocka.
  4. Arbeta ihop späck, kött och salt tills det binder, dvs. blir lite klibbigt. Tillsätt grönsakerna och riktigt med svartpeppar.
  5. Avsluta med kall buljong.
  6. Kyl korvsmeten minst en timme.
  7. Stoppa korven med stoppningsmaskin och förbaka korven 5 minuter i 100 grader på en plåt med lite vatten.
  8. Grilla eller stek före servering.

Bra att veta:

  • Svampen bakas under aluminiumfolie för kondensens skull, utan täckning blir svampen seg och torr.
  • Korven förbakas för att fjälstret ska krympa jämnt kring korven, vilket förhindrar att korven spricker vid tillagning.
  • Korv är en emulsion, därför ska smeten kylas innan stoppning så att ingredienserna får binda ihop ordentligt.
  • Korven går utmärkt att frysa efter förbakningen.
Korv på en plåt i Strömsö köket
Korv på en plåt i Strömsö köket Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

  • Älg med äpple och pepparrot

    Paul tips för mört kött på hälften kortare tid än vanligt.

    Ett snabbt långkok får man genom att skiva köttet och bräsera det i ugn. Köttet blir mört men tar bara hälften av tiden i anspråk jämfört med att steka hela köttbitar. Här serverar vi älg med vintervita rotsaker och tre såser.

  • Rabarberglasstårta - både syrlig och söt

    När du behöver något friskt och fräscht på kalaset.

    En jättegod glasstårta är vi alla förtjänta av, barn som vuxna. Rabarberns syrlighet behövs till parfaitens och speciellt marängens sötma. Det här är en glass med många härliga smaker; vanilj, kardemumma och rabarber.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Broccolicouscous med solrosfrökräm

    Serverad med japansk dressing för syra och mustighet.

    Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

  • Mangolddolmar

    Mangoldblad fyllda med kycklingfärs.

    Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.

  • Senapspicklad gurka

    Snabblagad läckerhet som står sig i veckor.

    Snabbpicklad gurka hör kylskåpet till, det ger fräschör till de flesta maträtter. Här har vi tillsatt kokta senapsfrön för lite extra smak.

  • Senapssås

    Utsökt till förslagsvis griskotletter.

    Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • Renskavsklämma med svamp, lingon och mandelpotatis

    Man kommer långt med en murbottenspanna eller muurikka och en öppen eld. Paul tillredde renskavsklämma första gången på ett fjäll tillsammans med 20 st vandrare – en måltid han fortfarande minns med värme.

  • Resematkorg

    Här tips på varmrätt och efterrätt i sportlovstider. Paul upplivar den borttynande resematkorgen från tiden då man hade med sig hemlagade matsäckar istället för inplastade smörgåsar från någon bensinstation.