Hoppa till huvudinnehåll

Strömsökorv på svamp och vildsvin

Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd
Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),korv,recept

Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt. Korven skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv!

Ingredienser till ca 20 korvar:

  • 500 g färsk vildsvamp, t.ex. trattkantareller
  • 3 dl kokta gula ärtor
  • 1,5 dl kokt tärnad jordärtskocka
  • 2 st gul lök
  • 400 g finmald fläskfärs
  • 350 g grovmald vildsvins färs
  • 150 g finmald späck
  • 1-2 dl grönsaksbuljong
  • ½ kruka timjan
  • 30 g salt
  • 5 meter fjälster
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Baka svampen med salt, olja och hälften av timjan under folie på ugnsplåt i 175 grader, 15 minuter.
  2. Mixa svamp, timjan, svettad lök och ärter grovt.
  3. Pulsmixa in avsvalnad jordärtskocka.
  4. Arbeta ihop späck, kött och salt tills det binder, dvs. blir lite klibbigt. Tillsätt grönsakerna och riktigt med svartpeppar.
  5. Avsluta med kall buljong.
  6. Kyl korvsmeten minst en timme.
  7. Stoppa korven med stoppningsmaskin och förbaka korven 5 minuter i 100 grader på en plåt med lite vatten.
  8. Grilla eller stek före servering.

Bra att veta:

  • Svampen bakas under aluminiumfolie för kondensens skull, utan täckning blir svampen seg och torr.
  • Korven förbakas för att fjälstret ska krympa jämnt kring korven, vilket förhindrar att korven spricker vid tillagning.
  • Korv är en emulsion, därför ska smeten kylas innan stoppning så att ingredienserna får binda ihop ordentligt.
  • Korven går utmärkt att frysa efter förbakningen.
Korv på en plåt i Strömsö köket
Korv på en plåt i Strömsö köket Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Kvällsgröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Päron inkokta med gurkmeja

    Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Pärongranité

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

  • Julmaräng - utan ägg

    Pauls maräng är kryddig och frasigt spröd.

    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.

  • Pizzetta med jordärtskocka

    Ett vackert och snabblagat tilltugg.

    Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!

  • Te som smakar jul

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.