Hoppa till huvudinnehåll

Strömsökorv på svamp och vildsvin

Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd
Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),korv,recept

Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt. Korven skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv!

Ingredienser till ca 20 korvar:

  • 500 g färsk vildsvamp, t.ex. trattkantareller
  • 3 dl kokta gula ärtor
  • 1,5 dl kokt tärnad jordärtskocka
  • 2 st gul lök
  • 400 g finmald fläskfärs
  • 350 g grovmald vildsvins färs
  • 150 g finmald späck
  • 1-2 dl grönsaksbuljong
  • ½ kruka timjan
  • 30 g salt
  • 5 meter fjälster
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Baka svampen med salt, olja och hälften av timjan under folie på ugnsplåt i 175 grader, 15 minuter.
  2. Mixa svamp, timjan, svettad lök och ärter grovt.
  3. Pulsmixa in avsvalnad jordärtskocka.
  4. Arbeta ihop späck, kött och salt tills det binder, dvs. blir lite klibbigt. Tillsätt grönsakerna och riktigt med svartpeppar.
  5. Avsluta med kall buljong.
  6. Kyl korvsmeten minst en timme.
  7. Stoppa korven med stoppningsmaskin och förbaka korven 5 minuter i 100 grader på en plåt med lite vatten.
  8. Grilla eller stek före servering.

Bra att veta:

  • Svampen bakas under aluminiumfolie för kondensens skull, utan täckning blir svampen seg och torr.
  • Korven förbakas för att fjälstret ska krympa jämnt kring korven, vilket förhindrar att korven spricker vid tillagning.
  • Korv är en emulsion, därför ska smeten kylas innan stoppning så att ingredienserna får binda ihop ordentligt.
  • Korven går utmärkt att frysa efter förbakningen.
Korv på en plåt i Strömsö köket
Korv på en plåt i Strömsö köket Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson
Kommentarer

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.