Hoppa till huvudinnehåll

Tio offer i fallet där Helsingforslärare misstänks för sexualbrott

pulpeter
Läraren har tidigare i huvudsak undervisat elever i årskurserna sju till nio men är inte längre i tjänst. pulpeter Bild: Yle/Madeleine Boström klassrum

Antalet offer är tio i fallet där en lärare i en svenskspråkig skola i Helsingfors misstänks för sexualbrott. I nio av fallen handlar det om sexuellt utnyttjande av barn och i ett fall om sexuellt utnyttjande. Polisens förundersökning är snart färdig.

Yle Huvudstadsregionen berättade om misstankarna mot läraren i slutet av april då förundersökningen precis hade inletts.

Den misstänkta läraren har i huvudsak undervisat elever i årskurserna sju till nio. Han har inte undervisat sedan brottsmisstankarna uppdagades i april och är enligt fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors inte längre i tjänst.

Kriminalkommissarie Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingforspolisen som leder förundersökningen vill inte svara på frågan om offren är elever.

Sexuellt utnyttjande av barn betyder att offret är under 16 år medan sexuellt utnyttjande innebär att offret är under 18 år och gärningsmannen utnyttjar sin ställning och kränker personens sexuella självbestämmanderätt.

Går snart till åtalsprövning

Enligt Koskenmäki-Karaharju blir förundersökningen färdig inom några veckor och går då till åklagare för åtalsprövning.

Hon vill inte svara på frågan om misstankarna mot läraren har stärkts under förundersökningen.

Enligt tidigare uppgifter har de misstänkta brotten ägt rum under det här året.

Föräldrar, elever och personal vid den berörda skolan har informerats om misstankarna.