Hoppa till huvudinnehåll

Bortskämda byalaget IK Myran får storstöd i ödesmatchen: ”Självklart vill vi till ligan”

Chelsy Swackhamer en av nyckelspelarna för IK Myran i division ett.
Chelsy Swackhamers IK Myran är nära avancemang. Chelsy Swackhamer en av nyckelspelarna för IK Myran i division ett. Bild: Yle/Antti Koivukangas fotboll,chelsy swackhamer

På söndag kan IK Myran vara ett ligalag i fotboll. Nedervetilklubben har fördel inför det avgörande kvalmötet mot ONS i Uleåborg, dit hundratals bortasupportrar tar bussen upp.

– Det skulle vara väldigt stort, säger lagkaptenen Annika Grundvall om möjligheten till ligafotboll i lilla Nedervetil i norra Österbotten.

– Vi vill visa att man också från mindre orter kan mäta sig med större städer och föreningar, trots att vårt upptagningsområde är klart mindre än hos många andra.

IK Myran har lyckats samla Kronobyregionens bästa och kryddat med ett par utländska förstärkningar i lagets vassaste målskyttar Allie Stephenson och Chelsy Swackhamer.

”ONS-spelarna blev nervösa”

Redan i fjol låg Myran länge med i tätstriden i division 1 men tappade mark på slutet. Nu var starten trög – men sommaren snudd på perfekt.

Myran har endast förlorat en match (mot tabellettan TiPS) sedan maj och slutade tvåa i serien. Det gav kval om avancemang mot ligans nästjumbo ONS.

– Helt otroligt egentligen då man tänker på det. Ingen förväntar sig kanske att Myran från Nedervetil ska prestera så här, men alla vill nog det extremt mycket för tillfället, sade Myrans vicekapten Nikita Korsström efter att andraplatsen säkrats.

Annika Grundvall tar emot en passning för IK Myran.
Annika Grundvall har varit med på IK Myrans färd från division 2 upp till ligatröskeln. Annika Grundvall tar emot en passning för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

I det första kvalmötet på hemmaplan i lördags vände och vann Myran med 2–1, och därmed räcker oavgjort i Uleåborg på söndag för att ta steget upp.

– Vi har ett bra utgångsläge, menar Grundvall. Redan från första början tycker jag pressen var på ONS och ännu mera nu när de är tvungna att vinna, göra mål och vara offensiva.

– När vi kvitterade på lördagen märkte man att ONS-spelarna blev nervösa och vi tror absolut på våra chanser. Det viktigaste är ändå att vi kan känna att vi gjort vår bästa hur det än går, att vi kan vara nöjda med oss själva.

Busslaster av bortafans

Publikstödet kommer det åtminstone inte att fallera på. Åtminstone 160–170 bortasupportrar är med säkerhet på väg till Uleåborg och fler kan det bli.

– Nog är det här stort för ett byalag, säger Kim Forsström som ansvarar för supporterbussarna. Vi ska ropa in segermålet med hejarklacken!

Chelsy Swackhamer och Allie Stephenson.
Allie Stephenson var tvåa i skytteligan i division 1 denna säsong. Chelsy Swackhamer och Allie Stephenson. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,allie stephenson

Annika Grundvall uppskattar uppslutningen. Även om fokus på planen ligger på spelet kan hejaropen bidra med värdefull tilläggsenergi när tröttheten börjar slå in på slutet.

– Du kanske gör den där extra löpningen, beskriver Grundvall. Det är jättefint att det finns så stort intresse att följa med vår resa.

– Vi är bortskämda med en så bra publik på hemmaplan, det är alltid kul att gå ut på planen. Det är överlag riktigt roligt att spela för ett lag som har ett sånt stöd.

Ligan självklart mål

Då Yle Sporten hälsade på hos det färska division 1-laget i Nedervetil sommaren 2014 var tränaren Magnus Slotte försiktig med ligapratet. I själva verket sköt han helt och hållet ner det.

– Då måste vi ändra vår strategi helt och det vill vi inte. Myrans damer handlar mycket om lokala spelare och stommen ska vara det. Då är nog division ett det högsta, tyvärr, sade Slotte då.

Magnus Slotte leder en träning för IK Myran.
Tränaren Magnus Slottes damer har tagit stadiga kliv framåt. Magnus Slotte leder en träning för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Två år senare var det redan annat ljud i skällan och Slotte konstaterade att ”inte är det egentligen så långt borta”. Nu är hans lag på tröskeln till ligan.

Det enda som återstår är att ta det slutliga klivet in i finrummet.

– Vi vet att steget upp är ganska stort och inte har vi funderat alltför mycket på det ännu, säger lagkaptenen Grundvall och fortsätter.

– Men självklart vill vi ligan och också klara oss där, inte bara göra en snabbvisit.

Den avgörande kvalmatchen mellan ONS och IK Myran spelas i Uleåborg på söndag klockan 14.