Hoppa till huvudinnehåll

Colin Kaepernick har lyft elefanten på bordet – rasismen i USA är igen i fokus

Colin Kaepernick
Spelarna knäböjer mot rasism. Colin Kaepernick Colin Kaepernick

I Slaget efter tolv diskuterades aktivismen för de mörkhyades rättigheter i USA. Debattörer var Andreas Elfving, som är Svenska Folkpartiets politiska sekreterare, Juri von Bondsdorff, HBL:s medarbetare i Washington samt producent för Eurovision i USA, och Yle Sportens Christian Vuojärvi som också varit Yles USA-korrespondent.

Det är klart att det råder ojämlikhet mellan vita och svarta i USA. Det gäller skolgång, hälsovård och situationer där polisen har med svarta att gör.

Det som många fått om bakfoten är att det skulle handla om partipolitik. Så är det inte.

Quarterbacken Colin Kaepernick, som började knäböja i samband med nationalsången före matcherna i den amerikanska fotbollsligan NFL, är lika kritisk till demokraterna som republikanerna.

Diskussionen har urartat till att handla om den amerikanska flaggan

Genom att protestera i samband med NFL-fotbollen och i synnerhet de folkkära söndagsmatcherna, har protesterna fått maximal uppmärksamhet.

Så stor uppmärksamhet att president Donald Trump lade sig i spelet och hävdade att de knäböjande idrottarna vanärar USA:s flagga och att klubbägarna borde ge sparken till dem som protesterar.

Fotbollsspelaren Colin Kaepernick har sedan år 2016 protesterat mot polisvåld i USA genom att sitta ner under nationalsången.
Just nu är Kaepernick arbetslös. Fotbollsspelaren Colin Kaepernick har sedan år 2016 protesterat mot polisvåld i USA genom att sitta ner under nationalsången. Bild: JOHN G. MABANGLO Colin Kaepernick,NFL,protester

Idrotten har en otroligt stor betydelse i USA och fotbollen har en stor symbolik, säger Elfving. År 2009 började lagen ställa upp stående under nationalsången, delvis för att armén hade svårt att rekrytera soldater. Man ville skapa en starkare nationalkänsla och nu tänker många att nationalhymnen och flaggan vanäras.

Klubbägarna har inte följt Trumps direktiv utan i stället har många klubbar tagit initiativ för att ta itu med problemen inom det amerikanska samhället. Tack vare Trump har protesterna fått mera genomslagskraft i medierna.

Rasismen ett verkligt problem

Rasismen i USA tar sig uttryck på många sätt. Ett startskott till protestvågen ”black live smatter” var incidenten när 17-årige Trayvon Martin sköts av George Zimmerman, en civilperson som sedermera friades i rätten.

Det finns många oklara fall där svarta i samband med arresteringar mist sitt liv. I Ferguson kom man efter en utredning fram till att det existerar systematisk rasism inom stadens poliskår.

Idrottarnas protester obekväma

Många ifrågasätter idrottarnas aktivism i rasismfrågan. Colin Kaepernick säger att han vill ge en röst åt de svarta som inte annars hörs. Många vita vill inte höra om att det finns problem.

Har man makt så har man också ansvar, konstaterar Vuojärvi. Idrottarna har i dagens läge makt.

Dessutom frågade sig Hanno Möttölä sig för en tid sedan varför musiker får kritisera samhället men inte idrottsmännen?

Vad kan idrottarnas protester leda till?

Förhoppningsvis är symbolvärdet så stort att man tar små men viktiga steg mot ett jämlikt samhälle. Alla poliser borde ha ”bodycams”.

I dagens läge har så gott som varje mörkhyad amerikan fortfarande en eller flera släktingar eller vänner som har varit eller är i fängelse.