Hoppa till huvudinnehåll

"Den fules" regissör jämför Teaterboulages pjäs med en berg- och dalbana

Ingeborg Spiik, Samuel Karlsson och Svante Karlsson
Ingeborg Spiik, Samuel Karlsson och Svante Karlsson. Ingeborg Spiik, Samuel Karlsson och Svante Karlsson Bild: Yle / Peter Karlberg Samuel Karlsson,Svante Karlsson

Marius von Mayenburgs "Den fule" spelas för första gången på svenska i Finland av Teaterboulage i Pargas. Pjäsen har ett ganska satiriskt grepp om vår tids skönhetsideal, säger regissören Samuel Karlsson.

Samuel Karlsson ser flera fördelar med att den här pjäsen sätts upp i PIUG i Pargas.

- Jag tycker att det är jätteroligt att Mayenburgs "Den fule" har Finlandspremiär på svenska just i Pargas med Teaterboulage. Kanske Mayenburg skulle förknippas med något frigruppsliv i Helsingfors och därför tycker jag att det nu är bra att det i stället är en frigrupp i Pargas, säger han och fortsätter:

- Här är det bra stämning. Här finns också en jättestark iver och värme i det man gör och det är trevligt. Det är också det som tyvärr ofta lite skiljer amatörteater från proffsteater. Jag menar skådespelarna är ju här frivilligt.

Ni kommer att sitta med både frågetecken och utropstecken. Också skratt och kanske också lite gråt.

Regissören beskriver pjäsen som en ofattbart komisk tragedi.

- Det handlar om en medelålders man som har uppfunnit en starkströmskontakt. Han ser fram emot att få åka iväg och presentera sin uppfinning på en kongress. Men så får han reda på att chefen har bestämt att han inte får göra det. Till sist kommer den fruktansvärda sanningen fram: Att han är ofattbart ful och det hade han ingen aning om själv.

idrotts- och ungdomsgård
PIUG i Pargas. idrotts- och ungdomsgård Bild: Yle/ Niclas Lundqvist piug

Svante Karlsson som har huvudrollen Den fule gillar sin roll trots det mindre smickrande smeknamnet.

- Det är en utmanande och rolig roll, eftersom det också sker förändringar i pjäsen som också åskådarna kommer att märka.

Svante Karlsson utlovar en väldigt underhållande pjäs.

Ta en paus från Netflix och kom och titta på Den fule i stället.

Ingeborg Spiik har två roller, dels som chef och dels som plastikkirurg. Hon beskriver i sin tur pjäsen som annorlunda och spännande.

- Ni kommer att sitta med både frågetecken och utropstecken. Också med skratt och kanske också lite gråt.

Regissören Samuel Karlsson jämför pjäsen med en berg- och dalbana.

- Man kommer hit och sätter sig och så får man en timme och en kvarts berg- och dalbanefärd. Jag menar hur mycket tid sätter inte folk på att fundera på vilken serie man ska börja titta på på Netflix. Så ta en dags paus från Netflix och kom och titta på Den fule i stället.

Premiär 24 oktober

Teaterboulages höstpjäs "Den fule" har premiär tisdagen den 24 oktober.

Fram till och med den 11 november ges totalt nio föreställningar.

"Den fule" teaser trailer
Mer om Teaterboulage hittar du här

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland